Berte Qvarn firar 450 år med ny kvarn och mer vattenkraft

PUBLICERAD: 23 januari 2019
UPPDATERAD: 21 februari


Berte Qvarn i halländska Slöinge är Sveriges äldsta familjeföretag och firar sitt 450-årsjubileum med sin hittills största investering: En ny kvarn för att processa 35.000 ton havre om året och ett nytt vattenkraftverk, som tredubblar elproduktionen. 

Varje år maler Berte Qvarn 65.000 ton vete och råg i sin moderna kvarnanläggning i Slöinge. Nu byggs en ny havrekvarn i direkt anslutning, som får en årskapacitet på 35.000 ton. Produktionsstarten är beräknad till våren 2021.

”Vi vill vara en komplett leverantör av kvalitetsmjöl från fyra sädesslag från svenska åkrar till bagerier, livsmedelsindustrier och konsumenter i hela landet. Havre Qvarnen ska bland annat förse Oatly med hållbar och ursprungsmärkt havreråvara”, säger Per Stenström, som är VD i Bertegruppen. 

Vattenkraft från Suseån har använts i århundraden för att driva Berte Qvarn. För att fortsätta att driva verksamheten med den utökade produktionen på ett hållbart sätt byggs även ett nytt vattenkraftverk, som kommer att tredubbla produktionen av energi. Planen är att den nya kvarnen även ska förses med fasader av solceller och bli helt självförsörjande med hållbar energi.

”Vi gör en historisk investering och det är en hållbar investering. Med solenergi och vattenkraft blir framtidens Berte Qvarn mer än självförsörjande. Det vi sår idag får vi skörda imorgon, brukar vi säga. Den nya Havre Qvarnen ger svenska bönder ytterligare en möjlighet att få in havre som är en bra omväxlingsgröda i växtföljden, vilket är viktigt för att kunna upprätthålla ett miljömässigt hållbart lantbruk i framtiden”, säger Per Stenström. 

 

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

Circle K testar ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
DSC_2106HR (4)

Spendrups ska börja återvinna kolsyra

Spendrups investerar 23 miljoner kronor i en anläggning för återvinning av kolsyra.
Bild på kolsyreanläggning till prm 230206