Göteborgs stads kök lagar varje år runt 20 miljoner portioner mat. Innan arbetet efter den framtagna modellen startade, beräknades det samlade matsvinnet ligga på 3,6 miljoner portioner. Enligt beräkningar från Naturvårdsverket uppstår hälften av svinnet i kök och servering.
Sedan januari 2017 har personalen i kommunens kök arbetat aktivt för att halvera det svinn som sker i kökshantering och servering. Arbetet har skett utifrån en modell som har tagits fram inom Göteborgs stad och två år efter starten är målet uppnått.
Halveringen motsvarar 480 ton i koldioxidutsläpp per år eller 900.000 portioner, vilket projektledaren Christina Linnerhag beskriver som unikt:
”Ingen annan så stor stad har, vad vi vet, lyckats halvera det samlade matsvinnet på det här sättet”.
Göteborgsmodellen för mindre matsvinn har tagits fram i samarbete med Kretslopp och vatten. Den består av en rad åtgärder samlade i nio kapitel, som handlar om allt från menyplanering och inköp, till servering och tillvaratagande av rester. Modellen har sedan den började användas spritt sig och används i dag i många kommuner runtom i Sverige.
Christina Linnerhag är minst sagt nöjd.
”Våra medarbetare har halverat det svinn de själva råder över. Återstår gör bara den andra delen, den som sker efter att maten hamnat på tallriken.”