Returlådor börjar användas av restauranger och storkök

PUBLICERAD: 15 januari 2019
UPPDATERAD: 21 februari


Branschföreningen Livsmedelsgrossisterna, där Martin & Servera och Menigo ingår, och Svenska Retursystem har slutit ett avtal om att implementera livsmedelsbranschens system för returlådor inom restaurang och storkök. Syftet är att öka hållbarheten och minska resursanvändningen inom branschen. 

Från den 1 april 2019 kommer delar av frukt- och grönsakssortimentet att börja distribueras i returlådor. Därefter kommer retursystemet att skalas upp successivt och inom nya segment. 

”Vi är riktigt glada över att restaurangbranschen nu väljer att ta steget mot mer effektiva och miljöanpassade livsmedelsflöden”, säger Anna Elgh, VD på Svenska Retursystem. 

Grundidén med retursystemet som är baserat på pant är att delar av distributionen av livsmedel ska ske i gemensamma returlådor som kan användas om och om igen. Retursystemet skapar effektivitet och minskar koldioxidutsläpp, förbättrar arbetsmiljön och sparar tid. Returlådorna ser även till att matvarorna kommer fram hela och fräscha.

”Hållbarhet ligger högt på vår agenda, därför är det glädjande att vi i branschen enats om att gå från engångsanvändning till flergångsanvändning. Det är ett viktigt steg för att driva vår bransch åt rätt håll gällande hållbar utveckling”, säger Jonas Köhler, VD Menigo.

”Vi har sedan länge arbetat effektivt med våra resurser. Det kan handla om allt från att minska matsvinn till att sänka miljöbelastningen från våra transporter. Att vi nu börjar använda returlådor är ännu ett steg i resan för ökad hållbarhet i branschen”, säger Stefan Bergström Hedmark, VD Martin & Servera Logistik. 

 

 

Senaste nytt

”Smakresan” ska få skolelever att våga testa nya smaker

Compass Groups skolprojekt Smakresan den 16 maj ska få elever att utforska nya smaker och förbättra sina kostvanor.
Nudelwok_Smakresan

Betala med ett skämt på Max

I en kampanj för de nya dryckerna Fun Drinks introducerar Max Burgers en ny betalmetod – skämtet.
max

Alkoholfria cocktails en växande trend

ISH lanserar alkoholfri Mojito och Spritz på burk, som finns att köpa både i dagligvaruhandeln och på Systembolaget.
CZ7A0948[1]

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx