Nu invigs Sveriges första kokeri för rotfrukter i Bjuv

PUBLICERAD: 13 januari 2019
UPPDATERAD: 21 februari


Säsongen för svenskodlade grönsaker ska bli längre. Det är tanken bakom Sydgrönts etablering hos Foodhills i Findus gamla lokaler i Bjuv. Satsningen omfattar ett rotfruktskokeri, ett klimatstyrt lager för långtidslagring samt ett packeri. 

Det nya kokeriet för rödbetor och andra rotfrukter är det första i Sverige.

”Vi blir allt bekvämare och får allt mindre tid. Att kunna köpa färdigkokta svenska rödbetor är något som efterfrågas av allt fler”, säger Sara Berger, VD på SydGrönt.

”Vi ser också en miljövinst med att koka rödbetor och andra rotfrukter på hemmaplan. Att kunna erbjuda en helsvensk produkt som är producerad och förädlad i Sverige, genererar minskade transporter och klimatpåverkande utsläpp från lastbilar, jämfört med importerade alternativ.”

Det nya klimatstyrda lagret i Bjuv, där luftfuktighet och kyla kan optimeras för olika grönsaker, innebär att en betydande del av importen kan ersättas med svenskodlade grönsaker.

”Vi ser en snabbt växande trend för grönsaker i allmänhet och för svenskodlade grönsaker i synnerhet. Konsumtionen har fördubblats sedan år 2000, säger Sara Berger.

I första hand är kyllagret tänkt för olika sorters kål men det ska kunna anpassas till olika sorters grönsaker. Idag står svenskodlad kål för drygt 40 procent av konsumtionen. Med det nya klimatlagret kan andelen på sikt öka till mellan 50 och 60 procent. 

”Foodhills vision är att bli ett ledande centrum i Europa för cirkulär matproduktion. SydGrönts verksamhet passar väl in i vår hållbarhetsfilosofi. Genom samarbetet kan vi mer effektivt utnyttja resurser, kompetens och tankar kring innovationer”, säger Bengt Persson, VD på Foodhills.

 

 

Senaste nytt

”Smakresan” ska få skolelever att våga testa nya smaker

Compass Groups skolprojekt Smakresan den 16 maj ska få elever att utforska nya smaker och förbättra sina kostvanor.
Nudelwok_Smakresan

Betala med ett skämt på Max

I en kampanj för de nya dryckerna Fun Drinks introducerar Max Burgers en ny betalmetod – skämtet.
max

Alkoholfria cocktails en växande trend

ISH lanserar alkoholfri Mojito och Spritz på burk, som finns att köpa både i dagligvaruhandeln och på Systembolaget.
CZ7A0948[1]

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx