Säsongen för svenskodlade grönsaker ska bli längre. Det är tanken bakom Sydgrönts etablering hos Foodhills i Findus gamla lokaler i Bjuv. Satsningen omfattar ett rotfruktskokeri, ett klimatstyrt lager för långtidslagring samt ett packeri.
Det nya kokeriet för rödbetor och andra rotfrukter är det första i Sverige.
”Vi blir allt bekvämare och får allt mindre tid. Att kunna köpa färdigkokta svenska rödbetor är något som efterfrågas av allt fler”, säger Sara Berger, VD på SydGrönt.
”Vi ser också en miljövinst med att koka rödbetor och andra rotfrukter på hemmaplan. Att kunna erbjuda en helsvensk produkt som är producerad och förädlad i Sverige, genererar minskade transporter och klimatpåverkande utsläpp från lastbilar, jämfört med importerade alternativ.”
Det nya klimatstyrda lagret i Bjuv, där luftfuktighet och kyla kan optimeras för olika grönsaker, innebär att en betydande del av importen kan ersättas med svenskodlade grönsaker.
”Vi ser en snabbt växande trend för grönsaker i allmänhet och för svenskodlade grönsaker i synnerhet. Konsumtionen har fördubblats sedan år 2000, säger Sara Berger.
I första hand är kyllagret tänkt för olika sorters kål men det ska kunna anpassas till olika sorters grönsaker. Idag står svenskodlad kål för drygt 40 procent av konsumtionen. Med det nya klimatlagret kan andelen på sikt öka till mellan 50 och 60 procent.
”Foodhills vision är att bli ett ledande centrum i Europa för cirkulär matproduktion. SydGrönts verksamhet passar väl in i vår hållbarhetsfilosofi. Genom samarbetet kan vi mer effektivt utnyttja resurser, kompetens och tankar kring innovationer”, säger Bengt Persson, VD på Foodhills.