SLU Alnarp bygger en fabrik för utvinning av växtproteiner

PUBLICERAD: 16 december 2018
UPPDATERAD: 21 februari


SLU i Alnarp har fått 10 miljoner kronor från Vinnova för projektet Växtproteinfabriken, som syftar till en pilotanläggning för utvinning av proteiner från växter. I första steget ligger fokus på grön biomassa, det vill säga gröna blad och växtdelar.

Proteinerna kommer att användas i en uppsjö av produkter inom livsmedels- och kosmetikaindustrin, för medicinska applikationer och även högvärdiga foderprodukter. Det skriver SLU i ett pressmeddelande.

”Vi har ett tiotal industrier som är med i ansökan för att få tillgång till våra proteiner och prova dem i olika produkter”, säger Carl JonsonSLU Holding AB, som har varit med och tagit fram konceptet och ansökan.

”Intresset från industrin är stort. Det finns många fler företag än de som nu är med som har ett intresse i detta. Och för SLU Holding AB är detta mitt i prick. Vi tror på att Proteinfabriken kommer att utvecklas till ett fullskaligt företag med hjälp av Vinnovas satsning.”

Proteinfabriken har som mål att bygga upp en verksamhet runt proteiner från grön biomassa. En av innovationerna inom projektet är att utvinningen av proteiner kopplas samman med utvinning av andra komponenter, till exempel antioxidanter och fibrer, samt att biogasanläggningar kan nyttja resterna till att producera biogas.

”Genom att ta till vara en kaskad av produkter från biomassan ökar hållbarheten i produktionen, både ekonomiskt, socialt och miljömässigt”, säger Bill Newson, blivande forsknings- och utvecklingschef i Proteinfabriken.

”Proteiner från växter är ett hett ämnesområde just nu. Vi kommer att koppla växtförädlingsprojekt på proteingrödor inom SLU Grogrund – Centrum för växtförädling av livsmedelsgrödor, till möjligheterna för produktutveckling inom Proteinfabriken”, säger Eva Johansson, Institutionen för växtförädling på SLU Alnarp, som är tilltänkt styrgruppsordförande för Proteinfabriken. 

1 januari 2019 tillträder Viveka Sernvi Hansson som projektledare på Proteinfabriken.  

 

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker