SLU i Alnarp har fått 10 miljoner kronor från Vinnova för projektet Växtproteinfabriken, som syftar till en pilotanläggning för utvinning av proteiner från växter. I första steget ligger fokus på grön biomassa, det vill säga gröna blad och växtdelar.
Proteinerna kommer att användas i en uppsjö av produkter inom livsmedels- och kosmetikaindustrin, för medicinska applikationer och även högvärdiga foderprodukter. Det skriver SLU i ett pressmeddelande.
”Vi har ett tiotal industrier som är med i ansökan för att få tillgång till våra proteiner och prova dem i olika produkter”, säger Carl Jonson på SLU Holding AB, som har varit med och tagit fram konceptet och ansökan.
”Intresset från industrin är stort. Det finns många fler företag än de som nu är med som har ett intresse i detta. Och för SLU Holding AB är detta mitt i prick. Vi tror på att Proteinfabriken kommer att utvecklas till ett fullskaligt företag med hjälp av Vinnovas satsning.”
Proteinfabriken har som mål att bygga upp en verksamhet runt proteiner från grön biomassa. En av innovationerna inom projektet är att utvinningen av proteiner kopplas samman med utvinning av andra komponenter, till exempel antioxidanter och fibrer, samt att biogasanläggningar kan nyttja resterna till att producera biogas.
”Genom att ta till vara en kaskad av produkter från biomassan ökar hållbarheten i produktionen, både ekonomiskt, socialt och miljömässigt”, säger Bill Newson, blivande forsknings- och utvecklingschef i Proteinfabriken.
”Proteiner från växter är ett hett ämnesområde just nu. Vi kommer att koppla växtförädlingsprojekt på proteingrödor inom SLU Grogrund – Centrum för växtförädling av livsmedelsgrödor, till möjligheterna för produktutveckling inom Proteinfabriken”, säger Eva Johansson, Institutionen för växtförädling på SLU Alnarp, som är tilltänkt styrgruppsordförande för Proteinfabriken.
1 januari 2019 tillträder Viveka Sernvi Hansson som projektledare på Proteinfabriken.