By Leo, som producerar frysta barnmatspuréer i kubform av 100 procent svenska ekologiska rotfrukter och grönsaker, tog hem första pris i Matverk Stockholm.
Den 27 november avgjordes finalen i Matverk Stockholm under ett heldagsevent arrangerat av projektet MatLust och Länsstyrelsen i Stockholms län. Första pris gick till By Leo, som producerar puréer till barn av ekologiska rotfrukter och grönsaker från Rosenhill på Ekerö. Råvarorna ångas, mixas till släta puréer och fryses i kuber på 25 gram för att behålla näring och få lång hållbarhet.
Juryns motivering:
”För en produkt med hög innovationshöjd till både format och förpackning. Smakar som det ska, konsistensen är väldigt bra och produkten är tekniskt välgjord. De rena smakerna är klockrena med tanke på målgruppen.”
Andra pris gick till Maria Mörner, Herrviks gård, för en gelé av vindruvor och honung från den egna gården.
Juryns motivering:
”En produkt med en komplex smakpalett som bjuder på stora smakupplevelser. En användbar produkt för restaurang och storkök som dessutom har en stark regional koppling och producerat på ett hållbart sätt.”
Hempsters shake av hampafrö, ”Raw vegan shake”, från tog hem tredje pris.
Juryns motivering:
”Det här är jättegott! En nötig och välbalanserad smak samt sammetslen konsistens som fungerar lika bra till tonåringen som till gymkillen efter träningspasset.”
Bakom Matverk Stockholm står näringslivsprojektet MatLust, vars syfte är att bidra till en lönsam och hållbar livsmedelsnäring i Stockholmsregionen samt Länsstyrelsen i Stockholms län.
Priserna delades ut av Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län samt juryordförandena Carola Magnusson och Johannes Cullberg.
Mer information om Matverk finns HÄR