Bärta burgare umami av fermenterade öländska ärtor valdes till ”Best Organic Special Diet” på Nordic Organic Food Fair, som hölls i Malmö 14-15 november. Bärta röstades fram av mässbesökarna bland ett flertal nya ekologiska produkter.
”Mitt mål har hela tiden varit att produkterna ska ha maximal smak samtidigt som de har ett minimalt klimatavtryck. Under fyra år har jag arbetat intensivt med att utveckla näringsrik tempeh på öländska och ekologiska gula ärtor”, säger Pia Qvarnström, VD och produktutvecklare på Swedish Temptations.
Pia Qvarnström har vidareutvecklat den indonesiska traditionen att göra tempeh av sojabönor och anpassat den till svenska ärtor. Hon har även utvecklat processen med groddning av ärtorna, vilket bidrar till en mer utvecklad smak, förbättrad näringssammansättning och smältbarhet.
”Svenskarna letar ständigt efter nya hälsosamma smakupplevelser, råvaror och texturer. Jag vill utmana det icke-ekologiska och enkelspåriga veganska utbudet på marknaden, där det mesta fortfarande är gjort av processad soja och ska vara så likt kött som möjligt”, säger Pia Qvarnström.
Bärta produceras i Karlshamn och finns, förutom som burgare, även i varianterna Bärta Naturell, Bärta bitar Chili&Lime samt Bärta Alspånsrökt. Hittills har produkterna bara funnits på restauranger, men nästa vecka är det dags för lansering i dagligvaruhandeln, berättar Pia Qvarnström, som kunde visa upp de första butiksförpackningarna på mässan i Malmö.
Carina Malm