Jordbruksverket har sammanställt ett informationsmaterial om svensk livsmedelsproduktion och mat, som ska främja den svenska livsmedelsexporten. Materialet är på engelska och tillgängligt för alla som vill sprida information om svensk jordbruks- och livsmedelsproduktion.
Svensk mat utmärker sig med många mervärden och är ett hållbart och hälsosamt val, säger Karin Lindow på Jordbruksverket, som har sammanställt materialet:
”Ett viktigt mervärde på exportmarknaderna är våra friska djur och frihet från flera djursjukdomar som finns i andra länder. Det har också lett till att vi har EU:s lägsta användning av antibiotika till livsmedelsproducerande djur. Sverige har sedan länge haft hårdare regler för djurvälfärd jämfört med många andra länder. Det som ofta anses unikt i många andra länder är normalt och lagstadgat i Sverige.”
”Visste du att det är unikt att svenska ägg är garanterat fria från salmonella och att det är extremt liten risk för salmonella i svenskt kött och kyckling? Andra mervärden är att grisar har knorr och kor får beta, det är inte en självklarhet i andra länder”, fortsätter Karin Lindow.
Informationsmaterialet lyfter även fram Sveriges naturliga fördelar som gynnar kvaliteten, som att de långa ljusa dagarna under sommaren och de låga temperaturerna ökar aromen och smaken hos svensk frukt och svenska grönsaker. Vårt kallare klimat ger mindre problem med skadeinsekter, vilket tillsammans med noggrann planering och optimering vid odling, har lett till att Sverige är ett av de länder i EU som använder minst växtskyddsmedel. Vi har också god tillgång på vatten och jobbar aktivt med våra svenska miljökvalitetsmål. Jämfört med andra EU-länder har Sverige näst högst andel areal som odlas ekologiskt.
”En ökad svensk livsmedelsproduktion är beroende av en ökad export. Materialet kommer att vara användbart i kontakt med andra länders myndigheter och för alla som jobbar aktivt för en ökad svensk livsmedelsexport, inte minst på marknader där de svenska mervärdena är relativt okända som i exempelvis Asien. Det är viktigt att föra fram fördelarna med den svenska livsmedelsproduktionen internationellt”, säger Johan Krallis Anell som är nationell exportsamordnare för livsmedelssektorn på Näringsdepartementet.
Nästa steg är att översätta materialet till tyska och kinesiska. Det kommer bland annat att användas på mässan Grüne Woche i Berlin.
Ladda ner broschyren “Swedish food production” HÄR
Carina Malm