Nya fakta om svensk mat ska främja livsmedelsexporten

PUBLICERAD: 7 november 2018
UPPDATERAD: 21 februari


Jordbruksverket har sammanställt ett informationsmaterial om svensk livsmedelsproduktion och mat, som ska främja den svenska livsmedelsexporten. Materialet är på engelska och tillgängligt för alla som vill sprida information om svensk jordbruks- och livsmedelsproduktion.

Svensk mat utmärker sig med många mervärden och är ett hållbart och hälsosamt val, säger Karin Lindow på Jordbruksverket, som har sammanställt materialet: 

”Ett viktigt mervärde på exportmarknaderna är våra friska djur och frihet från flera djursjukdomar som finns i andra länder. Det har också lett till att vi har EU:s lägsta användning av antibiotika till livsmedelsproducerande djur. Sverige har sedan länge haft hårdare regler för djurvälfärd jämfört med många andra länder. Det som ofta anses unikt i många andra länder är normalt och lagstadgat i Sverige.”

”Visste du att det är unikt att svenska ägg är garanterat fria från salmonella och att det är extremt liten risk för salmonella i svenskt kött och kyckling? Andra mervärden är att grisar har knorr och kor får beta, det är inte en självklarhet i andra länder”, fortsätter Karin Lindow.

Informationsmaterialet lyfter även fram Sveriges naturliga fördelar som gynnar kvaliteten, som att de långa ljusa dagarna under sommaren och de låga temperaturerna ökar aromen och smaken hos svensk frukt och svenska grönsaker. Vårt kallare klimat ger mindre problem med skadeinsekter, vilket tillsammans med noggrann planering och optimering vid odling, har lett till att Sverige är ett av de länder i EU som använder minst växtskyddsmedel. Vi har också god tillgång på vatten och jobbar aktivt med våra svenska miljökvalitetsmål. Jämfört med andra EU-länder har Sverige näst högst andel areal som odlas ekologiskt.

”En ökad svensk livsmedelsproduktion är beroende av en ökad export. Materialet kommer att vara användbart i kontakt med andra länders myndigheter och för alla som jobbar aktivt för en ökad svensk livsmedelsexport, inte minst på marknader där de svenska mervärdena är relativt okända som i exempelvis Asien. Det är viktigt att föra fram fördelarna med den svenska livsmedelsproduktionen internationellt”, säger Johan Krallis Anell som är nationell exportsamordnare för livsmedelssektorn på Näringsdepartementet.

Nästa steg är att översätta materialet till tyska och kinesiska. Det kommer bland annat att användas på mässan Grüne Woche i Berlin.

Ladda ner broschyren “Swedish food production” HÄR

Carina Malm

 

 

Senaste nytt

”Smakresan” ska få skolelever att våga testa nya smaker

Compass Groups skolprojekt Smakresan den 16 maj ska få elever att utforska nya smaker och förbättra sina kostvanor.
Nudelwok_Smakresan

Betala med ett skämt på Max

I en kampanj för de nya dryckerna Fun Drinks introducerar Max Burgers en ny betalmetod – skämtet.
max

Alkoholfria cocktails en växande trend

ISH lanserar alkoholfri Mojito och Spritz på burk, som finns att köpa både i dagligvaruhandeln och på Systembolaget.
CZ7A0948[1]

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx