Branschorganisationen FoodDrinkEurope och den europeiska konsumentorganisationen för vegetarianer (EVU) har kommit överens om en definition av ”vegetarisk” som innebär att ingredienser från levande djur, som ägg, mjölk och ost, får ingå. Den gemensamma definitionen klargör därmed skillnaden mellan ”vegetarisk” och ”vegansk”. Det skriver Livsmedelsföretagen i sitt nyhetsbrev.
”2019 planerar EU att påbörja arbetet med att ta fram definitioner för ”vegetarisk” och ”vegan” och flera EU-länder har redan antagit riktlinjer för de här begreppen. Det är viktigt att EU så fort som möjligt presenterar gemensamma tolkningar för att ytterligare öka tydligheten gentemot konsumenter och för företag. Det ska inte råda någon tvekan för konsumenten om vilka produkter som är vegetariska och vilka som är veganska, och vilka sorts ingredienser som faktiskt ingår i respektive kategori”, säger Ulrika Ehrhardt, lagstiftningsexpert på Livsmedelsföretagen.
FoodDrinkEurope och European Vegetarian Union definition stämmer överens med hur de flesta svenska konsumenter ser på begreppen ”vegetariskt” och ”veganskt”. Det visar en Sifo-undersökning på uppdrag av Orkla Foods Sverige, som vi tidigare redovisat (Läs HÄR)
Carina Malm