Fabrique Stenugnsbageri blir det första bageriet som Ä-märks av Äkta vara. Märkningen innebär bland annat att mjölet inte får innehålla tillsatser, som mjölbehandlingsmedel, och tillsatt gluten.
”Vi månar otroligt mycket om att inte ha E-ämnen i våra produkter och vill dokumentera det genom att Ä-märka oss”, säger Charlotta Zetterström, som tillsammans med maken David startade det första Fabrique-bageriet för tio år sedan.
Sedan dess har företaget öppnat 17 brödbutiker runt om i Stockholm, ett bageri på Gotland, ett i London och senare i höst öppnas även ett i New York.
”Vi bakar bara på helt rent mjöl. 98 procent av allt mjöl som används idag innehåller alfaamylaser och askorbinsyra. Vi har ett helt rent mjöl utan dessa kemikalier och det är dessutom stenmalet. Då krävs det mer kunskap, teknik och känsla, men resultatet blir oslagbart och man får inte heller i sig dåligt gluten som många är känsliga för”, säger Charlotta Zetterström.
För att få kalla sig Äkta vara-bageri måste alla bakade produkter vara Ä-märkta. Det betyder bland annat att mjölet inte får innehålla några mjölbehandlingsmedel eller tillsatt gluten och att produkterna inte får innehålla några tillsatser.
Fabrique arbetar även med att ta bort tillsatser ur övriga produkter som de säljer, till exempel färdiga mackor, saft och marmelad.
För att det ska blir tydligt för kunden vad bröden innehåller har Fabrique i samband med Ä-märkningen tagit fram en pärm med alla ingrediensförteckningar som finns vid kassan i varje butik.
Carina Malm