Landbaserad uppfödning i slutna system hör till världens kanske mest hållbara fisk- och skaldjursuppfödning. Det skriver Svenskt Sigill, som nu startar arbetet med att bygga upp en certifiering för den nya uppfödningsformen i samarbete med bland annat Gårdsfisk.
Traditionell havsbaserad fiskuppfödning medför risker för att näring, sjukdomar och mediciner kan spridas till havet. Detta undviks i landbaserade system, där vattnet cirkulerar i slutna system och fiskarnas avföring kan användas till gödsel, skriver Svenskt Sigill.
”Svenskt Sigill är en märkning för hållbarare produktion av mat och blommor och det är en självklarhet att vi vill hjälpa till att kvalitetssäkra denna nya näringsgren. Det är nytt och spännande och vi är övertygade om att det här kommer bli en stor näring i framtiden, säger Britt Rahm, VD på Sigill kvalitetssystem.
Genom fiskuppfödning på land kan även tomma lador utnyttjas på ett nytt hållbart sätt och ge liv åt den svenska landsbygden. Sveriges fiskimport, som idag uppgår till 75 procent av konsumtionen, kan minskas och konsumenterna får möjlighet att välja fisk som inte har bidragit till övergödning eller utfiskning.
Gårdsfisk är ett av de företag som är först i Sverige med fiskuppfödning på land. I en gammal lada har de byggt en toppmodern anläggning för ett integrerat lant- och vattenbruk.
”Vi vill ha den första Svenskt Sigill-märkta fisken och därför är vi med och bygger upp den här certifieringen. Vårt mål är att öka mängden svensk hållbar fisk i fiskdisken”, säger Johan Ljungquist, VD på Gårdsfisk
Gårdsfisk föder upp rödstrimma och clarias, varmvattenlevande, robusta fiskar som äter upp till 75 procent vegetabiliskt foder, till skillnad mot rovfiskar, som lax och torsk, som föds upp på mer fisk än vad som hamnar på tallriken. Rödstrimma och clarias lever i sötvatten vilket gör att vattnet kan spridas på åkrar och de är motståndskraftiga mot sjukdomar.
Carina Malm