Änglamarksjuryn och svenska folket röstade fram matföretaget Nordisk Råvara till vinnare av Coops Änglamarkspris 2018, som har temat hållbar matglädje.
”Det här är sjuttonde gången vi delar ut Änglamarkspriset, och det är som vanligt en grannlaga uppgift att välja bland alla goda initiativ som finns i Sverige. Vi ville premiera en organisation som sprider matglädje men med omtanke om vår planet i fokus, och här är Nordisk Råvara helt rätt. Ett innovativt företag som blickar framåt i både traditionsbundna samt nya sädesslag, med odling i Sverige på ett hållbart sätt”, säger Anneli Bylund, tf hållbarhetschef Coop Sverige.
Vinnaren av Änglamarkspriset 2018:
”Nordisk Råvara startades 2016 av Gunnar Backman och Tomas Erlandsson för att påverka utbudet av mat och vad vi äter. Nordisk Råvara arbetar med fokus på ett av världens mest klimatvänliga livsmedel, baljväxten. Genom att varva traditionella grödor med nya förvaltas och utvecklas de svenska smakerna, samtidigt som odlingen sker på ett hållbart sätt som håller jordarna friska.”
De övriga fem finalisterna till Änglamarkspriset 2018 var:
Hållbara Restauranger: Ett nätverk för restauranger och leverantörer som vill ge gäster möjlighet att hitta restauranger som arbetar aktivt med hållbarhet.
Paul Svensson: Tv-kock och författare med ett brinnande engagemang för hållbarhetsfrågor. Grundare av restaurang Retaste, som förädlar råvaror som annars skulle blivit svinn.
Wapnö: Gården som tar globalt ansvar för klimatet på hemmaplan och satsar på framtidens hållbara kantbruk och livsmedelsproduktion.
Nutrient: Foodtech-bolaget som utvecklar nya klimatsmarta matalternativ utan att kompromissa kvalitet och smak
Bee Urban: Bee Urban erbjuder levande miljötjänster i stadsmiljö i form av bikupor, trädgårdar för biologisk mångfald, takjordbruk och utbildningspaket inom ekosystemtjänster och urban hållbarhet.
Änglamarkspriset har delats ut av Coop sedan 2002 i syfte att lyfta fram goda initiativ inom hållbarhet. Priset premierar en person eller organisation som driver på för gröna och hållbara lösningar inom mat och matproduktion. Det kan vara en produkt, idé, maträtt eller odling, i liten eller stor skala.
Änglamarkspriset instiftades 2002 av Hasse Alfredson och familjerna Taube och Danielsson som en hyllning till naturen och planetens fortsatta positiva utveckling. Bland tidigare vinnare återfinns Gårdsfisk, Solvatten och Peepoople.
Carina Malm