Ny rapport om mervärden för det svenska grisköttet

PUBLICERAD: 5 september 2018
UPPDATERAD: 21 februari


I rapporten ”Svenskt griskött, det hållbara valet – fakta om svenska grisar och svensk grisuppfödning” presenteras en mängd fakta om svensk grisuppfödning: avel, foder, djuromsorg, kretslopp och miljö. Den 36 sidor långa apporten har tagits fram av Svenskt Kött.

”Den här skriften planerades redan i våras, men torkan har satt fokus på vikten av en stark inhemsk livsmedelsproduktion. Vår rapport visar att en ökad produktion inte bara ökar självförsörjningsgraden. Vinsterna är ännu större, eftersom vårt sätt att föda upp och utfodra grisar skiljer sig så markant från hur grisar föds upp i övriga EU”, säger Elisabet Qvarford, VD Svenskt Kött.

”Allt fler svenska konsumenter vill kunna göra medvetna val i butik och andelen som enbart väljer svenskt kött har ökat kraftigt under senare år. Idag står det svenska grisköttet för 73 procent av det griskött vi konsumerar. Vi är övertygade om att andelen svenskt kött kan öka ytterligare i takt med att fler får vetskap om mervärdena i den svenska uppfödningen.”

Några axplock ur rapporten:

  • Sverige använder minst antibiotika i EU i djuruppfödningen 
  • Sverige använder bara GMO-fri soja och sojan är ansvarsfullt producerad. 
  • Sverige har nolltolerans mot salmonella och aktiva kontrollprogram.
  • Svenska grisar har tal 30 procent mer stallutrymme än vad EU-kräver.
  • Sveriges goda djuromsorg och friska djur ger lägre klimatpåverkan.
  • Den låga svenska djurtätheten ger lägre miljöbelastning. 
  • Svenska grisuppfödare har aldrig behövt kapa några knorrar.

Rapporten finns att beställa eller ladda ner HÄR 

Carina Malm

 

 

Senaste nytt

”Smakresan” ska få skolelever att våga testa nya smaker

Compass Groups skolprojekt Smakresan den 16 maj ska få elever att utforska nya smaker och förbättra sina kostvanor.
Nudelwok_Smakresan

Betala med ett skämt på Max

I en kampanj för de nya dryckerna Fun Drinks introducerar Max Burgers en ny betalmetod – skämtet.
max

Alkoholfria cocktails en växande trend

ISH lanserar alkoholfri Mojito och Spritz på burk, som finns att köpa både i dagligvaruhandeln och på Systembolaget.
CZ7A0948[1]

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx