Den årliga rapporten om Sveriges livsmedelskontroll visar att det finns utrymme för förbättringar. Det handlar bland annat om att kontrollmyndigheterna inte agerar lika när de upptäcker felaktigheter. Andra vanliga avvikelser är inom journalföring, hygien, faroanalys och livsmedelsinformation, vilket är samma avvikelser som har hittats tidigare år.
”Företagen ska naturligtvis behandlas och bedömas lika. Det ska inte spela någon roll var i landet företaget har sin verksamhet”, säger Jan Sjögren, avdelningschef, Livsmedelsverket.
Rapporten omfattar hela livsmedelskedjan – från jord till bord. Kontrollen av djur- och växthälsa visar att Sverige fortfarande har ett gott smittskyddsläge. Utbrottet av campylobacter sommaren 2016 fortsatte under våren 2017 och resulterade i cirka 4 000 rapporterade fall. Det kunde härledas till färsk svenskproducerad kyckling men det var svårare att komma till rätta med problemet. Utbrottet visar att kontrollmyndigheterna behöver förbättra arbetet med stora livsmedelsburna utbrott och minska risken för nya utbrott, konstaterar Livsmedelsverket.
Rapporten är framtagen av Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt, Försvarsmakten, länsstyrelserna och de lokala kontrollmyndigheterna i samarbete. Även Tullverket, Sveriges lantbruksuniversitet, Swedac och Sveriges Kommuner och Landsting har bidragit med material från sina verksamheter. Livsmedelsverket har samordnat arbetet och är kontaktpunkt för rapporten.
Rapport om Sveriges kontroll i livsmedelskedjan kan laddas ner HÄR.
Carina Malm