Livsmedelspriset delas ut av LivsmedelsFöreningen sedan 1964 till personer, organisationer eller företag ”som på ett inspirerande och innovativt sätt tagit initiativ till, eller utvecklat förutsättningar för att öka livsmedelsnäringens konkurrenskraft och utveckling”.
”Årets nomineringar visar på den enorma bredd och framtidstro som finns inom livsmedelsbranschen. Det är mycket som händer och bubblar just nu”, säger Anna-Karin Karlsson, ordförande i LivsmedelsFöreningen.
De nominerade är:
- AGFO/Agtech & Foodtech: För att med entusiasm, nyfikenhet och trovärdighet hitta inspirerande branschnyheter och samtidigt våga utmana rådande trender.
- Andreas Håkansson, Högskolan i Kristianstad: För att med sin kunskap och klokhet se till att hålla matdebatten på rätt köl.
- Anna Blücher, Linnéuniversitetet i Kalmar: För långvarigt engagemang när det gäller mikrobiologi och utbildning inom livsmedelsområdet.
- Bengt Persson, Foodhills: För sin omvandling av Findus produktionsanläggning i Bjuv till framtidens cirkulära livsmedelsproduktion.
- Elisabet Rytter, Livsmedelsföretagen: För ”Rytter rättar”,där hon med klokhet och kunskap bemöter självutnämnda experter.
- Eurofins Food & Feed Testing: För att med nya vägar och metoder hjälpa branschen med matsäkerheten.
- Food Venture & Partnering Days, RISE:För skapandet av evenemanget där start-ups, investerare och etablerade företag möts och skapar nya affärer.
- Hans Larsson, SLU: För arbetet med gamla kulturväxter och idén med evolutionärt spannmål.
- Johan Jörgensen, Sweden Foodtech: För sitt arbete med att göra framtidens livsmedel lika hett som digital teknik.
- Lennart E Bengtsson, Wapnö: För att ha skapat ett besöksmål där härproducerade livsmedel står i centrum.
- Louise Ungerth, AB Louise Ungerth & Co: För att driva tydlig opinion i konsumenternas tjänst.
- Messobfoods: För utvecklandet av grynet teff som uppstickare i frukosthyllan.
- Vinproducenterna Murat Sofrakis och Lena Jörgensen: För att de banat vägen för svenska vinproducenter.
- Paradiset och Matsmart: För satsningen på Ekobox, som ett sätt att ta vara på ekologisk mat som annars skulle bli svinn.
- Paul Svensson: För Retaste, en klimatsmart pop up-krog som gör fine dining av dagligvaruhandelns matsvinn.
- WWFs initiativ: För Hållbar Livsmedelskedja, som får hela branschen att samarbeta kring hållbar utveckling.
- Yi-Pin Soya: För tillverkning av tofu och andra vegetarisk produkter som fått fler att upptäcka växtriket.
Carina Malm