Få lyssnar på Livsmedelsverkets rekommendationer om kosten

PUBLICERAD: 22 augusti 2018
UPPDATERAD: 21 februari


När ViktVäktarna genom Sifo frågar svenskarna vem eller vad som har störst påverkan på deras kostvanor svarar drygt var fjärde familjen, på andra plats kommer tiden (21 procent), följt av forskning (12 procent). Endast tre procent uppger att rekommendationerna från Livsmedelsverket skulle ha en inverkan på vad de väljer att äta.

”Att familjen är inflytelserik, när det kommer till våra matvanor, är ingenting som förvånar. Däremot är det synd att inte fler håller koll på Livsmedelsverkets rekommendationer med tanke på att det är en bra, objektiv källa”, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

Många fler i åldersgruppen 56-70 år svarar att familjen har störst inverkan på kostvanorna (33 procent) än i målgruppen 16-34 år (22 procent). Betydligt fler i den yngre målgruppen (29 procent) påverkas av tiden, mot 9 procent i den äldre åldersgruppen. 

Fler män (33 procent) än kvinnor (22 procent) uppger att familjen är mest inflytelserik. Något fler kvinnor (12 procent) än män (5 procent) anser att ekonomin påverkar vad de stoppar i sig. 

Från undersökningen:
Vem eller vad har störst påverkan på dina kostvanor?
Familjen 27%
Vänner 4%
Ekonomin 8%
Forskning 12%
Tiden 21%
Tidningar 2%
TV 1%
Livsmedelsverkets rekommendationer 3%
Annat 13%
Vet ej 11%

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel med 1.205 personer 16-79 år under 30 oktober–1 november 2017.

Carina Malm

 

 

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx