Få kollar sockerinnehållet trots rädsla för sockerintag

PUBLICERAD: 12 augusti 2018
UPPDATERAD: 21 februari


Var femte svensk, främst kvinnor och yngre, är missnöjd med sina matvanor – och det är sockerintaget som utgör det största problemet. Samtidigt svarar 39 procent av svenskarna att de inte har för vana att kontrollera hur mycket socker en vara innehåller, innan de köper den. Det framkommer av en Sifo-undersökning utförd på uppdrag av ViktVäktarna.

20 procent av svenskarna är missnöjda med hur de äter. Det är framförallt kvinnor (21 procent mot 17 procent av männen) och yngre (32 procent mot 8 procent av de äldre) som uppger detta. Av de som är missnöjda svarar 3 av 5 att det största problemet är att man äter eller dricker för mycket socker.
På frågan om man har för vana att kontrollera hur mycket socker en vara innehåller, innan man köper den, svarar 39 procent nej. Endast 15 procent uppger att de alltid gör det.

”Viktigast att undvika är förstås uppenbart söta och energirika produkter som läsk, godis, kakor, choklad och liknande. Men det kan också vara bra att hålla koll på det dolda sockret, som ofta gömmer sig i exempelvis flingor, fruktyoghurt och olika såser. Att slänga en snabb blick på en varas innehållsförteckning är ett otroligt effektivt sätt att undvika att onödigt mycket socker slinker ner”, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna, i ett pressmeddelande.

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 30 oktober–1 november 2017. Totalt intervjuades 1.205 personer i åldern 16-79 år.

Carina Malm

 

 

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx