
Arla investerar närmare 70 miljoner kronor i mejeriet i Falkenberg för att möta den ökande efterfrågan på cottage cheese. Satsningen innebär att produktionen ökar med cirka 1 500 ton per år, tack vare nya lösningar för filtrering, kylning och vattenteknik.
Efterfrågan på proteinrika och fettsnåla produkter som cottage cheese och kvarg är större än någonsin, både i Sverige och internationellt. Trenden drivs av ett växande intresse för träning och hälsosam mat, förstärkt av sociala medier. Det märks tydligt i Falkenberg, där produktionen har gått på högvarv de senaste åren.
– Vi har slagit rekord två år i rad, och den här satsningen kommer helt rätt i tiden. Den hjälper oss att hålla jämna steg med konsumenternas ökade intresse och ger samtidigt en stabil och lönsam avsättning för Arlaböndernas mjölk, säger Christian Svensson, mejerichef på Arla Falkenberg.
Byggstarten är planerad till början av 2026. Satsningen innebär att produktionen ökar med cirka 1 500 ton per år, tack vare nya lösningar för filtrering, kylning och vattenteknik, och den nya kapaciteten väntas vara i drift under fjärde kvartalet 2026.
Europas största cottage cheese-mejeri
Arlas mejeri i Falkenberg är Europas största cottage cheese-mejeri och drivs fossilfritt sedan december 2024. Här tillverkas omkring 60 olika varianter av cottage cheese både för den svenska och internationella marknaden, bland annat svenska Keso och danska Cheasy. Mejeriet tar emot cirka 130 miljoner kilo mjölk om året, nästan uteslutande från Arlagårdar i Halland, och produktionen pågår dygnet runt, året om.
Under 2025 väntas den totala produktionen landa på omkring 27 000 ton – drygt 17 procent mer än det tidigare rekordet. Omkring 130 personer jobbar på anläggningen.



