Arla miljonsatsar på cottage cheese-mejeriet i Falkenberg

PUBLICERAD: 2 december 2025
UPPDATERAD: 2 december
2025 blir ännu ett rekordår för Arla Falkenberg, som förser både Sverige och stora delar av Europa med cottage cheese. Foto: Arla

Arla investerar närmare 70 miljoner kronor i mejeriet i Falkenberg för att möta den ökande efterfrågan på cottage cheese. Satsningen innebär att produktionen ökar med cirka 1 500 ton per år, tack vare nya lösningar för filtrering, kylning och vattenteknik.

Efterfrågan på proteinrika och fettsnåla produkter som cottage cheese och kvarg är större än någonsin, både i Sverige och internationellt. Trenden drivs av ett växande intresse för träning och hälsosam mat, förstärkt av sociala medier. Det märks tydligt i Falkenberg, där produktionen har gått på högvarv de senaste åren.

– Vi har slagit rekord två år i rad, och den här satsningen kommer helt rätt i tiden. Den hjälper oss att hålla jämna steg med konsumenternas ökade intresse och ger samtidigt en stabil och lönsam avsättning för Arlaböndernas mjölk, säger Christian Svensson, mejerichef på Arla Falkenberg.

Byggstarten är planerad till början av 2026. Satsningen innebär att produktionen ökar med cirka 1 500 ton per år, tack vare nya lösningar för filtrering, kylning och vattenteknik, och den nya kapaciteten väntas vara i drift under fjärde kvartalet 2026.

Europas största cottage cheese-mejeri
Arlas mejeri i Falkenberg är Europas största cottage cheese-mejeri och drivs fossilfritt sedan december 2024. Här tillverkas omkring 60 olika varianter av cottage cheese både för den svenska och internationella marknaden, bland annat svenska Keso och danska Cheasy. Mejeriet tar emot cirka 130 miljoner kilo mjölk om året, nästan uteslutande från Arlagårdar i Halland, och produktionen pågår dygnet runt, året om.

Under 2025 väntas den totala produktionen landa på omkring 27 000 ton – drygt 17 procent mer än det tidigare rekordet. Omkring 130 personer jobbar på anläggningen.

Senaste nytt

Hero i Norden rekryterar ny vd internt

Hero i Norden har utsett Andreas Olofsson till ny vd. Han har arbetat inom företaget sedan 2015 och var tidigare Country Manager.
AndreasO_xDSC_6252 (1)
Hero i Norden rekryterar ny vd internt

Hantverkskorv med korngryn vinner Ät!Stockholm 2025

Ingrained, en hantverkskorv med hälften kött, hälften hydrotermiskt behandlat korn, blev vinnare i årets upplaga av Ät!Stockholm.
ingrained
Hantverkskorv med korngryn vinner Ät!Stockholm 2025

Lidl Sverige gör potatisen till "vardagshjälte"

Under december donerar Lidl Sverige en del av sin potatisförsäljning till Sveriges Stadsmissioners arbete för att minska matfattigdomen.
54b1a5ee-7618-48de-aff0-a6063ee61b7e-w_960
Lidl Sverige gör potatisen till ”vardagshjälte”

Bekämpningsmedelsrester i o-ekologiska russin

7 av 10 o-ekologiska russin innehöll bekämpningsmedelsrester, enligt Livsmedelsverkets senaste kontroller.
lussebullar-3
Bekämpningsmedelsrester i o-ekologiska russin

Läs vidare

Hero i Norden rekryterar ny vd internt

Hero i Norden har utsett Andreas Olofsson till ny vd. Han har arbetat inom företaget sedan 2015 och var tidigare Country Manager.
AndreasO_xDSC_6252 (1)
Hero i Norden rekryterar ny vd internt

Hantverkskorv med korngryn vinner Ät!Stockholm 2025

Ingrained, en hantverkskorv med hälften kött, hälften hydrotermiskt behandlat korn, blev vinnare i årets upplaga av Ät!Stockholm.
ingrained
Hantverkskorv med korngryn vinner Ät!Stockholm 2025

Lidl Sverige gör potatisen till "vardagshjälte"

Under december donerar Lidl Sverige en del av sin potatisförsäljning till Sveriges Stadsmissioners arbete för att minska matfattigdomen.
54b1a5ee-7618-48de-aff0-a6063ee61b7e-w_960
Lidl Sverige gör potatisen till ”vardagshjälte”

Bekämpningsmedelsrester i o-ekologiska russin

7 av 10 o-ekologiska russin innehöll bekämpningsmedelsrester, enligt Livsmedelsverkets senaste kontroller.
lussebullar-3
Bekämpningsmedelsrester i o-ekologiska russin