Hantverkskorv med korngryn vinner Ät!Stockholm 2025

PUBLICERAD: 1 december 2025
UPPDATERAD: 1 december
Hantverkskorven Ingrained, med hälften kött, hälften hydrotermiskt behandlat korn, från laget Frankly Good Grains blev vinnare av Ät!Stockholm 2025. Foto: Liza Simonsson

Ingrained, en hantverkskorv med hälften kött, hälften hydrotermiskt behandlat korn, blev vinnare i årets upplaga av Ät!Stockholm – tävlingen för nya, hållbara och goda matprodukter gjorda på svenska råvaror.

Korvföretaget Frankly Foods står bakom den vinnande produkten i Ät!Stockholm 2025, men tävlade under lagnamnet Frankly Good Grains. Den vinnande hantverkskorven Ingrained är utvecklad i samarbete med Good Grains och innehåller hälften ekologiskt gräsbeteskött, hälften hydrotermisk behandlade sörmländska korngryn – en process som gör att naturligt förekommande mineraler som järn och zink blir mer tillgängliga för kroppen. Inblandningen av korngryn innebär även minskat klimatavtryck och ett mer näringstätt alternativ till annan korv och rött kött. Alla ingredienser är ekologiska och lokala.

Frankly Foods grundare och vd Victor Waldenström beskriver Ingrained som ett ”isterband 2.0” anpassat till nya behov och med nya målgrupper i sikte, främst barn och unga:

– Vi tror att svaret på framtidens korv finns i vår historia. Våra förfäder fermenterade kött och korngryn som en lösning för att öka hållbarheten och näringrikedomen i en tid då resurserna var knappa. Vår korv, Ingrained, bygger på dessa traditioner. Det är en smart lösning för vår tids utmaningar.

David Fredlund, vd på Good Grains som bidrog med korngrynen i korven, säger:
–Att vinna Ät!Stockholm 2025 är ett starkt kvitto på att innovation och tradition kan skapa något helt nytt. Vårt samarbete med Frankly Foods visar att vi kan höja värdet på andras produkter med vår insatsvara och faktiskt flytta gränserna för vardagsmat på riktigt.

En uppgradering av en historisk rätt”
De tävlande bidragen i Ät!Stockholm bedöms av tre jurygrupper efter smak, marknadspotential respektive hållbarhet.

Så här motiverar juryn beslutet att utse Ingrained till vinnare:
En balanserad och näringsrik produkt som fångar den svenska husmanskostens anda i en modern version. Den perfekta balansen mellan produktens råvaror gör den till ett utmärkt alternativ i ett segment där det ofta saknas val. En uppgradering av en historisk rätt som passar in i den växande trenden att återuppta äldre mattraditioner. Med många användningsområden och en hållbar profil är den ett exempel på framtidens mat. Marknadspotentialen finns både inom det stora köket och i dagligvaruhandeln. En värdig vinnare som kombinerar tradition och innovation.”

Svenska linser prisad råvara
På andra plats kom laget Nordisk Råvara, Liura och VAK med Misobakad Gotlandslins.

Juryns motivering:
Ett mathantverk med en perfekt kryddad smakbalans och hållbart protein från svenska råvaror. Denna produkt knyter an till den asiatiska trenden och fungerar lika bra som huvudråvara som ett tillbehör i gott sällskap. Den sticker ut i ett växande segment av baljväxtprodukter med en exklusiv smak. Genom att lyfta svenska linser erbjuder den ett smakrikt alternativ för framtidens matsystem. En produkt med stor potential att nå en bred publik.”

Tredjepristagare blev Bean Bakery med Pizzabotten på svenska korallinser.

Juryns motivering:
En ren och ärlig produkt med en tydlig smakprofil. Den lever upp till sina löften och visar stor potential för vidare produktutveckling. En undervärderad råvara som är ett hållbart och hälsosamt alternativ som borde få en större plats i det svenska matsystemet. Det finns stora möjligheter till framtida försäljning inom fler kategorier. Ett välförtjänt tredjepris för en lovande produkt.”

Ät!Stockholm arrangeras av MatLust Utvecklingsnod, Region Stockholm, Länsstyrelsen Stockholm och Södertälje kommun. Till årets tävling var matföretag från hela Sverige inbjudna. Tolv företag deltog i finalen, som avgjordes på Södertälje Science Park den 28 november.

Senaste nytt

Arla miljonsatsar på cottage cheese-mejeriet i Falkenberg

Arla investerar närmare 70 miljoner kronor i mejeriet i Falkenberg för att möta den ökande efterfrågan på cottage cheese.
84a6c991-7a14-40c4-9918-42f680ef614a-w_960
Arla miljonsatsar på cottage cheese-mejeriet i Falkenberg

Hero i Norden rekryterar ny vd internt

Hero i Norden har utsett Andreas Olofsson till ny vd. Han har arbetat inom företaget sedan 2015 och var tidigare Country Manager.
AndreasO_xDSC_6252 (1)
Hero i Norden rekryterar ny vd internt

Lidl Sverige gör potatisen till "vardagshjälte"

Under december donerar Lidl Sverige en del av sin potatisförsäljning till Sveriges Stadsmissioners arbete för att minska matfattigdomen.
54b1a5ee-7618-48de-aff0-a6063ee61b7e-w_960
Lidl Sverige gör potatisen till ”vardagshjälte”

Bekämpningsmedelsrester i o-ekologiska russin

7 av 10 o-ekologiska russin innehöll bekämpningsmedelsrester, enligt Livsmedelsverkets senaste kontroller.
lussebullar-3
Bekämpningsmedelsrester i o-ekologiska russin

Läs vidare

Arla miljonsatsar på cottage cheese-mejeriet i Falkenberg

Arla investerar närmare 70 miljoner kronor i mejeriet i Falkenberg för att möta den ökande efterfrågan på cottage cheese.
84a6c991-7a14-40c4-9918-42f680ef614a-w_960
Arla miljonsatsar på cottage cheese-mejeriet i Falkenberg

Hero i Norden rekryterar ny vd internt

Hero i Norden har utsett Andreas Olofsson till ny vd. Han har arbetat inom företaget sedan 2015 och var tidigare Country Manager.
AndreasO_xDSC_6252 (1)
Hero i Norden rekryterar ny vd internt

Lidl Sverige gör potatisen till "vardagshjälte"

Under december donerar Lidl Sverige en del av sin potatisförsäljning till Sveriges Stadsmissioners arbete för att minska matfattigdomen.
54b1a5ee-7618-48de-aff0-a6063ee61b7e-w_960
Lidl Sverige gör potatisen till ”vardagshjälte”

Bekämpningsmedelsrester i o-ekologiska russin

7 av 10 o-ekologiska russin innehöll bekämpningsmedelsrester, enligt Livsmedelsverkets senaste kontroller.
lussebullar-3
Bekämpningsmedelsrester i o-ekologiska russin