Lantmännen blir majoritetsägare i Simsufoods

PUBLICERAD: 17 april 2025
UPPDATERAD: 17 april
Simsufoods produkter riktar sig idag främst till storkök och offentlig sektor. Företaget har sin verksamhet på Lantmännen Biorefineries anläggning i Kimstad utanför Norrköping. Foto: Pressbild

Lantmännen utökar sin ägarandel i livsmedelsföretaget Simsufoods till drygt 50 procent. Simsufoods fokus är att förenkla värdekedjan från svenska jordbruksråvaror till färdiga maträtter.

Simsufoods, som grundades 2019, producerar torra vegetabiliska produkter som blandas med vatten, olja och i vissa fall kryddor för tillagning av biffar, strimlor, grytor, gratänger och falafel.

– Jag är glad över att Lantmännen utökar sitt ägande och engagemang. Tillsammans tar vi nu ett ännu större ansvar från jord till bord för att bygga en starkare försörjningstrygghet från Sverige, samtidigt som vi hjälper våra kunder att hålla nere sin klimatpåverkan och kostnadsbild, säger Andreas Gundberg, vd på Simsufoods.

I linje med befintliga satsningar
Simsufood riktar sig idag främst till storkök och offentlig sektor. Produkterna har lång hållbarhet och är dessutom utrymmeseffektiva.

– Vi är väldigt positiva till att få ett utökat ägande i Simsufoods, det går i linje med Lantmännens befintliga satsningar på växtbaserade ingredienser och att stärka Sveriges livsmedelsförsörjning. Tillväxten på torra vegetabiliska produkter fortsätter att vara stark, både i Sverige och övriga Europa, och vi ser möjlighet att tillsammans växa och bredda affären under de kommande åren, framför allt inom områden som beredskap, nödransonering och hjälpsändningar av mat, säger Lars-Gunnar Edh, Executive Vice President Lantmännen Energy Sector

SimSuFoodS har sitt säte, produktionsanläggning och applikationslabb på Lantmännen Biorefineries anläggning i Kimstad utanför Norrköping.

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Fruktstund ökade elevers koncentration

Barn som fick frukt i skolan blev mer koncentrerade och engagerade – det visar Icas fruktexperiment.
icafrukt

Nytt samarbete om fossilfri mineralgödsel

Lantmännen och Arla har tecknat ett avtal om fossilfri mineralgödsel, som ska minska lantbrukets klimatavtryck.
mineralgödsel

BUBS lanseras på den amerikanska marknaden

Orkla Snacks lanserar godisvarumärket BUBS på den amerikanska marknaden under hösten 2025.
Bubs i godisskål