Smak och fördomar hinder för växtbaserad kost

PUBLICERAD: 3 april 2025
UPPDATERAD: 3 april
Skepsisen mot växtbaserade alternativ är utbredd och baseras ofta mer på förutfattade meningar än på faktiska upplevelser. Det visar en Norstat-undersökning på uppdrag av Danone. Foto: Pressbild

En undersökning på uppdrag av Danone visar att smak är en betydande barriär för svenskarnas övergång till en mer växtbaserad kost. Samtidigt har få faktiskt provat dessa alternativ, vilket gör fördomar och förutfattade meningar till det största hindret.

Undersökningen, som har genomförts av Norstat på uppdrag av Danone, visar att 55 procent av svenskarna upplever smak och pris som de största hindren för att byta till en mer växtbaserad kost. Samtidigt har 30 procent av dem som främst äter animaliska produkter aldrig provat växtbaserade alternativ, jämfört med 17 procent av befolkningen i stort.

– Vi vet att vi behöver äta mer frukt och grönt. Undersökningen visar tydligt att det finns kognitiva hinder, som smak, trots att många inte ens provat de växtbaserade alternativen. Vi gör som vi alltid gjort, det är det enklaste. Vi behöver därför göra det lätt att göra rätt och göra fler goda val. Exempelvis genom att våga vara tydliga med kostråd och rekommendationer som faktiskt främjar både den egna och den planetära hälsan, säger Helena Herlitz, Senior Corporate Affairs Manager på Danone.

Få vill ersätta kött med växtbaserat
Kött är det animaliska livsmedel som svenskarna är minst intresserade av att ersätta med växtbaserade alternativ. Havre- och mandeldryck är de mest testade växtbaserade alternativen, medan färre har provat växtbaserad yoghurt och glass samt växtbaserade färdigrätter.

– Vi ser ju att både vuxna och barn ofta konsumerar för lite frukt och grönt. Vi behöver alla reflektera över varför det är så svårt att släppa taget om vissa matvanor och matval. Det är vanligt att kostnad eller tillgänglighet lyfts fram som hinder men undersökningen visar tydligt att det handlar om vår inställning. Vi behöver utmana oss själva i att våga prova något nytt och bryta vanor, säger Helena Herlitz.

Senaste nytt

Årets Livsmedelsexportör 2025: ”Vinnarskalle”

Godistillverkaren BUBS belönades med priset Årets Livsmedelsexportör 2025, som delades ut på Livsmedelsföretagens branschträff Matdagen.
_DSC8251-2

Självplock är hetare än någonsin

Självplock och hyperpersonifiering är några av de starkaste mattrenderna just nu, enligt rapporten Greenfood Insights #4.
Skärmavbild 2025-04-23 kl. 09.22.11

DelMat AB har en ny ägare

Färdigmatsföretaget DelMat AB i Hällefors har förvärvats av Sid Roject AB, som ägs av Peter Johansson.
Peter_Johansson_V2A2059

Ny ordförande för Kooperativa Förbundet

Kerstin Wallentin valdes till ny ordförande för KF vid årsstämman 23 april. Hon efterträder Lars Ericsson.
coop (kopia)

Läs vidare

Årets Livsmedelsexportör 2025: ”Vinnarskalle”

Godistillverkaren BUBS belönades med priset Årets Livsmedelsexportör 2025, som delades ut på Livsmedelsföretagens branschträff Matdagen.
_DSC8251-2

Självplock är hetare än någonsin

Självplock och hyperpersonifiering är några av de starkaste mattrenderna just nu, enligt rapporten Greenfood Insights #4.
Skärmavbild 2025-04-23 kl. 09.22.11

DelMat AB har en ny ägare

Färdigmatsföretaget DelMat AB i Hällefors har förvärvats av Sid Roject AB, som ägs av Peter Johansson.
Peter_Johansson_V2A2059

Ny ordförande för Kooperativa Förbundet

Kerstin Wallentin valdes till ny ordförande för KF vid årsstämman 23 april. Hon efterträder Lars Ericsson.
coop (kopia)