
En undersökning på uppdrag av Danone visar att smak är en betydande barriär för svenskarnas övergång till en mer växtbaserad kost. Samtidigt har få faktiskt provat dessa alternativ, vilket gör fördomar och förutfattade meningar till det största hindret.
Undersökningen, som har genomförts av Norstat på uppdrag av Danone, visar att 55 procent av svenskarna upplever smak och pris som de största hindren för att byta till en mer växtbaserad kost. Samtidigt har 30 procent av dem som främst äter animaliska produkter aldrig provat växtbaserade alternativ, jämfört med 17 procent av befolkningen i stort.
– Vi vet att vi behöver äta mer frukt och grönt. Undersökningen visar tydligt att det finns kognitiva hinder, som smak, trots att många inte ens provat de växtbaserade alternativen. Vi gör som vi alltid gjort, det är det enklaste. Vi behöver därför göra det lätt att göra rätt och göra fler goda val. Exempelvis genom att våga vara tydliga med kostråd och rekommendationer som faktiskt främjar både den egna och den planetära hälsan, säger Helena Herlitz, Senior Corporate Affairs Manager på Danone.
Få vill ersätta kött med växtbaserat
Kött är det animaliska livsmedel som svenskarna är minst intresserade av att ersätta med växtbaserade alternativ. Havre- och mandeldryck är de mest testade växtbaserade alternativen, medan färre har provat växtbaserad yoghurt och glass samt växtbaserade färdigrätter.
– Vi ser ju att både vuxna och barn ofta konsumerar för lite frukt och grönt. Vi behöver alla reflektera över varför det är så svårt att släppa taget om vissa matvanor och matval. Det är vanligt att kostnad eller tillgänglighet lyfts fram som hinder men undersökningen visar tydligt att det handlar om vår inställning. Vi behöver utmana oss själva i att våga prova något nytt och bryta vanor, säger Helena Herlitz.