Agtira ska producera gurka åt Lidl i Kramfors

PUBLICERAD: 15 november 2024
UPPDATERAD: 15 november
Agtiras anläggning i Kramfors kommer att producera gurkor till alla Lidls butiker i Sverige. Foto: Agtira

Kramfors blir den nya produktionsorten för gurka i enlighet med det tioåriga leverantörsavtal som ingicks mellan Agtira AB och Lidl Sverige tidigare i år.

Agtiras nya produktionsanläggning i Kramfors kommer att ha driftstart under första kvartalet 2025 och därefter successivt skalas upp.

Anläggningen kommer att byggas och drivas enligt upplägget Farming-as-a-Service (FaaS). Agtiras partner NP3 Fastigheter kommer att äga anläggningen och Agtira ansvarar för att driva odlingen för Lidl Sverige, som i sin tur kommer att få gurkor levererade till sina 204 butiker över hela landet.

– Vi är glada och stolta över förtroendet från Lidl Sverige. Avtalet och den nya anläggningen i Kramfors visar styrkan i vår affärsmodell och vårt starka engagemang för att leverera högkvalitativa produkter från Sverige. Detta överensstämmer med Lidls ambition att öka den svenska självförsörjningsgraden, säger Erik Jonuks, vd på Agtira.

Utökar andelen svenskodlat
– För Lidl Sverige är det viktigt att öka den svenska självförsörjningsgraden och stötta den lokala näringen. Idag är cirka 50 procent av vårt grönsaksutbud från Sverige. Tillsammans med de svenskproducerade gurkorna från Agtiras anläggning i Kramfors kommer vi nu ytterligare att kunna utöka andelen svenskproducerade varor i vårt sortiment. På Lidl vill vi göra det enkelt för konsumenten att välja svenskodlat, det här är ett tydligt exempel på hur vi omsätter ord i handling, säger Robert Stekovic, inköps- och marknadsdirektör på Lidl Sverige.

Senaste nytt

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Fazer har tidigare presenterat handgjorda kakaofria produkter med mältad råg i stället för kakao. Nu tas steget mot fullskalig fabriksproduktion.
fazer
Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Läs vidare

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Lantmännens Forskningsstiftelse öppnar årets utlysning

Lantmännens Forskningsstiftelse utlyser 25 miljoner kronor för framtidens hållbara jordbruk och livsmedelssystem.
fredriksson
Lantmännens Forskningsstiftelse öppnar årets utlysning