
Axfood och Generation Pep lanserar Råggyberry, ett nytt mellanmål baserat på hydrotermiskt behandlad fullkornsråg, yoghurt och en bärkompott. Produkten är resultatet av ett mångårigt innovations- och utvecklingsarbete, som visar att mineraler kan bli nästan lika tillgängliga i spannmål som i kött.
Råggyberry är en del av Axfoods och Generation Peps långsiktiga samarbete med fokus på att stärka barn och ungas hälsa.
– Vi vet att både vuxna och barn får i sig alldeles för lite fullkorn, och enligt Pep-rapporten äter barn i genomsnitt bara hälften av den mängd frukt och grönt dagligen som de behöver för att må bra. Råggyberry bockar av flera av de saker barn och unga behöver äta mer av och är en produkt som vi är glada över att ha tagit fram genom ett samarbete med många involverade aktörer, och som vi ser kan göra stor nytta för hälsan, säger Carolina Klüft, verksamhetschef på Generation Pep.
Hydrotermisk behandling av spannmål är en nygammal metod som har optimerats av forskarna bakom Hidden in Grains. Förenklat innebär behandlingen att spannmålet blötläggs under en viss tid och temperatur, vilket gör att upp till 99 procent av den fytinsyra som binder mineralerna bryts ned, så att mineralerna kan frigöras. Det gör att upp till fyra gånger mer mineraler, som järn och zink, blir tillgängliga för kroppen att ta upp, enligt en ny rapport från Axfoundation.
– Genom den hydrotermiska behandlingen kan vi öka värdet av spannmål som källa till näring till en mycket liten klimat- och energikostnad, samtidigt som spannmålen blir smakrika och enkla att använda, säger David Fredlund, vd och ansvarig för produkt- och produktionsutveckling på Hidden in Grains.
Testats med goda resultat
Med den hydrotermiskt behandlade fullkornsrågen som bas, och bitar som blir kvar men är svåra att sälja vid Falköpings mejeris tillverkning av vitost, samt yoghurt, svartvinbärskompott och lite socker har Råggyberry tagits fram.
Mellanmålet tillverkas av Urban Deli och har med goda resultat testats på ett stort antal barnfamiljer tillsammans med Middagsfrid, Dagab och Generation Pep. Nu inleds försäljningen på Urban Deli samt ett antal utvalda Hemköp- och Willys-butiker i Stockholm.
– Det är inspirerande att vara en del av det här innovationsprojektet och nu lansera Råggyberry på marknaden. Lanseringen är ett viktigt steg framåt i vår resa att fortsätta leverera innovativa och hållbara produkter som bidrar till en positiv förändring i samhället och stödjer vår långsiktiga vision, säger Fanny Sturén, ansvarig för hållbar utveckling på Urban Deli.
Målet är lansering som Garantprodukt
Råggyberry är framtagen av innovationsprojektet Mineralskiftet, med Axfoundation, Hidden in Grains, Warbo kvarn och utvecklingsnoden MatLust, i samarbete med Axfood-bolagen Urban Deli, Middagsfrid och Dagab, samt Generation Pep.
– Vi vill göra det enkelt för konsumenter att äta hälsosamt. Genom att samarbeta med en bredd av aktörer inom hela kedjan kan vi nu lanserar ett mellanmål som vi tror mycket på, som är bra för både hälsa och klimat och dessutom väldigt gott. Vi hoppas konsumenterna ska testa och gilla Råggyberry, och att vi då ska kunna skala upp produktionen och lansera den som en Garantprodukt, brett över hela landet, säger Ellinor Puerto, chef sortimentsutveckling på Axfoods inköps- och logistikbolag Dagab.