Algodlingsföretag inleder produktionssamarbete

PUBLICERAD: 16 augusti 2024
UPPDATERAD: 16 augusti
Foodtechbolaget Xoma inleder ett produktionssamarbete med Nordic Seafarm, som odlar olika arter av tång på den svenska västkusten. Foto: Pressbild

Algodlingsföretagen Xoma och Nordic SeaFarm inleder ett samarbete som innebär att Xoma kan nyttja SeaFarms produktionsutrustningar.

Nordic SeaFarm odlar alger i havet och nyttjar sin produktionsutrustning under april-september, medan Xomas landbaserade CLAS-system (ClosedLoop Aquaculture System) kan leverera alger året runt. Nu har de båda företagen tecknat en avsiktsförklaring, LOI, kring efterbearbetning av algerna, vilket båda parter beskriver som ett ”verkligt win win-samarbete”.

Avsiktsförklaringen kommer under hösten att leda fram till ett långsiktigt samarbetsavtal.

– Vi på Xoma ser detta första steg till ett långsiktigt samarbete som en viktig milstolpe, att vi redan i höst inte bara kan erbjuda färska alger utan redan nu kan börja erbjuda alger i torkad form och som pulver. Detta gör att vi redan i höst kan börja utveckla produkter och nya samarbetspartners, säger Isac Andersson, vd i Xoma.

Simon Johansson, vd i Nordic Sea Farm, säger att samarbetet med Xoma är strategiskt viktigt för Nordic Seafarm:

– Då Nordic SeaFarm har en säsongsbaserad produktion kan detta samarbete möjliggöra att vi får en högre utnyttjandegrad på vår utrustning och en jämnare produktion på årsbasis, vilket vi ser mycket positivt på.

Senaste nytt

Ny forskning om åkerböna

Hannah Ohm vid SLU har kartlagt genetiken bakom viktiga egenskaper hos åkerbönan och lagt grunden för förädling av nya nordiska sorter.
åkerbönor

Arvid Nordquist hyllar biologisk mångfald

Arvid Nordquists Sommarkaffe 2025 är en hyllning till Rainforest Alliances arbete för hållbar odling och biologisk mångfald.
ARVI_005_Sommarkaffe_700x350px

Påsken – en av årets största mathögtider

Under påsken spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln, jämfört med en vanlig vecka. Mest ökar försäljningen av färsk fisk och skaldjur.
Skärmavbild 2025-04-17 kl. 10.19.05

Lantmännen blir majoritetsägare i Simsufoods

Lantmännen utökar sin ägarandel i livsmedelsföretaget Simsufoods, som producerar torra vegetabiliska produkter.
lantmännen

Läs vidare

Ny forskning om åkerböna

Hannah Ohm vid SLU har kartlagt genetiken bakom viktiga egenskaper hos åkerbönan och lagt grunden för förädling av nya nordiska sorter.
åkerbönor

Påsken – en av årets största mathögtider

Under påsken spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln, jämfört med en vanlig vecka. Mest ökar försäljningen av färsk fisk och skaldjur.
Skärmavbild 2025-04-17 kl. 10.19.05

Lantmännen blir majoritetsägare i Simsufoods

Lantmännen utökar sin ägarandel i livsmedelsföretaget Simsufoods, som producerar torra vegetabiliska produkter.
lantmännen

Ingen amerikansk apelsinjuice i Sverige

Svenska Juiceföreningen vill tydliggöra att apelsinjuice som säljs i Europa – och i synnerhet i Sverige – väldigt sällan kommer från USA.
Magnus Berndtsson_Svenska Juiceforeningen