Lantmännen först med storskalig fossilfri livsmedelsproduktion

PUBLICERAD: 25 juni 2024
UPPDATERAD: 25 juni
Satsningen är en del av Lantmännens odlingsprogram Klimat & Natur, där fossilfria energikällor tidigare har använts för alla transporter i produktionskedjan samt vid torkning och malning i kvarnen. Foto: Pressbild

Lantmännen kommer i år att genomföra en fossilfri produktion av livsmedel i stor skala – i hela värdekedjan från jord till bord. Först ut bland produkterna som kommer att produceras från höstskörden är mjölsortiment inom Kungsörnen och AXAs havregryn.

I år genomför Lantmännen en fossilfri produktion av livsmedel i stor skala. Det innebär att spannmålen produceras i en fossilfri värdekedja genom växtnäring, odling, transporter och förädling.

– Nu inleds en ny era för hållbara livsmedel. Utsläppen måste minska för att vi ska nå klimatmålen. Samtidigt behöver livsmedelsproduktionen öka. Genom att möjliggöra en storskalig fossilfri produktion visar Lantmännen vägen framåt i livsmedelsbranschen, säger Magnus Kagevik, vd på Lantmännen.

De första produkterna som kommer att produceras från höstskörden är bland annat AXAs klassiska havregryn och olika typer av mjöl från Kungsörnen, som under nästa år kommer att finnas i butiker runtom i landet.

Satsningen är en del av Lantmännens odlingsprogram Klimat & Natur, där fossilfria energikällor tidigare har använts för alla transporter i produktionskedjan samt vid torkning och malning i kvarnen. Gödslet har varit den sista pusselbiten som nu är på plats genom Lantmännens samarbete med Yara.

– Att vi som kooperativ som ägs av 18 000 svenska lantbrukare sannolikt är världsledande inom storskalig fossilfri livsmedelsproduktion gör mig stolt. Viljan att ställa om finns och nu krävs samarbete mellan marknad och politik för att skala upp omställningen ytterligare, säger Magnus Kagevik.

Lantmännen har analyserat utsläpp från värdekedjan för livsmedel och successivt introducerat alternativ till fossil energi. De största användningsområdena för fossil energi kan nu ersättas med fossilfria alternativ. Kvar finns mindre än fem procent fossil energianvändning i hela värdekedjan från jord till bord. Den sista andelen utgör summan av ett flertal mindre flöden som i dagsläget är svåra att komma åt, till exempel energianvändning vid produktion av kalk, växtskyddsmedel och vissa förpackningar.

Läs vidare

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210

Senaste nytt

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210