Så ska arbetet mot livsmedelsfusk stärkas

PUBLICERAD: 24 juni 2024
UPPDATERAD: 20 juni
Honung hör till de livsmedel som det ofta fuskas med. Foto: Pressbild

En ”Fuskenhet” på Livsmedelsverket och en särskild sanktionsavgift – det är några av förslagen i regeringens utredning för att stärka arbetet mot livsmedelsfusk.

Regeringen tillsatte sommaren 2022 en särskild utredning för att stärka arbetet mot livsmedelsfusk. Nu har utredningen överlämnats till regering. Där föreslås bland annat att en särskild ”Fuskenhet” inrättas på Livsmedelsverket med ansvar för den mest avancerade kontrollen.

Enheten föreslås innehålla funktioner för omvärldsbevakning, underrättelsehantering, samordning och kontroll. Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Kemikalieinspektionen föreslås tillsammans bidra till enheten för att effektivt kunna verka i hela kedjan från jord till bord.

Sanktionsavgift
Ett av verktygen som föreslås är en särskild sanktionsavgift motsvarande det dubbla värdet av förtjänsten av ett bedrägeri. Avgiften ska bland annat kunna tas ut av den som bryter mot lagstiftningen genom att fuska med innehållet i eller märkningen av en vara. Avgiften ska dels eliminera vinsten för den som fuskar men ska också fungera avskräckande.

– Kontrollen av fusk är ett område som behöver utvecklas. Vi ser fram emot att ta del av förslagen i en remiss, så att vi kan analysera dem ordentligt, säger Kristina Ohlsson, avdelningschef för råd och reglering på Livsmedelsverket.

Utredningsförslaget finns här
Regeringsdirektivet finns här

Senaste nytt

”Smakresan” ska få skolelever att våga testa nya smaker

Compass Groups skolprojekt Smakresan den 16 maj ska få elever att utforska nya smaker och förbättra sina kostvanor.
Nudelwok_Smakresan

Betala med ett skämt på Max

I en kampanj för de nya dryckerna Fun Drinks introducerar Max Burgers en ny betalmetod – skämtet.
max

Alkoholfria cocktails en växande trend

ISH lanserar alkoholfri Mojito och Spritz på burk, som finns att köpa både i dagligvaruhandeln och på Systembolaget.
CZ7A0948[1]

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Läs vidare

”Smakresan” ska få skolelever att våga testa nya smaker

Compass Groups skolprojekt Smakresan den 16 maj ska få elever att utforska nya smaker och förbättra sina kostvanor.
Nudelwok_Smakresan

Betala med ett skämt på Max

I en kampanj för de nya dryckerna Fun Drinks introducerar Max Burgers en ny betalmetod – skämtet.
max

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Klassisk ost har blivit en global succé

Keso har fått ett nytt uppsving på marknaden, drivet av sociala medier och nya konsumtionsmönster.
pexels-shkrabaanthony-4397312