Mindre salt i bröd och charkprodukter

PUBLICERAD: 20 juni 2024
UPPDATERAD: 20 juni
Saltinnehållet i spannmålsprodukter, bland annat bröd, som säljs i butik har minskat med cirka 20 procent sedan 2015. Foto: Pressbild

Saltinnehållet i bröd och charkprodukter som köps i butik har minskat de senaste åren. Det visar Livsmedelsverkets nya matkorgsundersökning.

Undersökningen visar att saltinnehållet i charkprodukter, som korv och skinka, har minskat med 25 procent och i spannmålsprodukter, som bröd, med ungefär 20 procent, jämfört med den förra matkorgsundersökningen från 2015.

– Det är mycket glädjande att saltet minskat i flera matvaror. Vi får i oss mer salt från den mat vi köper än från det salt som vi själva har i maten. Vi hoppas att den här utvecklingen fortsätter, mängden salt behöver minska ännu mer och i fler livsmedel, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

De livsmedelsproducerande företagen har tillsammans tagit fram en modell för hur de gemensamt ska sänka saltet i maten. Under året ska mål för arbetet presenteras. Dagligvaruhandeln ingår inte i producenternas modell men har ett pågående samarbete inom sin bransch.

Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten har nyligen rapporterat ett gemensamt regeringsuppdrag om mål och indikatorer för en hälsosam och hållbar livsmedelskonsumtion. Där föreslås, som ett av sex delmål, att saltintaget ska minska med 20 procent till 2035.

– Det målet bör vara vägledande för de mål som sätts både för producentledets och dagligvaruhandelns saltsänkningsarbete, säger Åsa Brugård Konde.

Bakgrunden är att ett högt saltintag är skadligt för hälsan. Var femte hjärtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige beräknas bero på för mycket salt. Många får i sig betydligt mer än de sex gram salt om dagen som rekommenderas som en maxgräns.

Insatser för att minska saltet görs även i många andra länder. Redan 2013 rekommenderade WHO alla medlemsstater att försöka sänka befolkningens saltintag med 30 procent till 2025.

Läs vidare

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Senaste nytt

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker