Fermentering ska ge nya hållbara råvaror

PUBLICERAD: 12 juni 2024
UPPDATERAD: 12 juni
2021 beslutade Greenfood halvera svinnet och att alla råvaror ska stanna så högt upp i värdekedjan som det är möjligt. Foto: Pressbild

Greenfood och bioteknikföretaget Tekinn har startat ett projekt, som syftar till att omvandla svinn och rester till ätbara råvaror med hjälp av fermentering. Samarbetet är en del av innovationsprojektet Cirkulär utvecklingshubb, som finansieras av Europeiska Utvecklingsfonden och Region Skåne.

I projektet undersöker Greenfood och Tekinn hur bakterier och fermentering kan bryta ner ämnen som människor inte kan tillgodogöra sig, exempelvis olösliga fibrer, till helt nya råvaror som kan bli värdefulla delar i framtidens matsystem.

– Den unika fermenteringsprocessen omvandlar restströmmar från livsmedelsproduktion, som fibrösa stjälkar och skal, till helt nya råvaror. Dessa material blir vanligtvis avfall eller djurfoder, men efter vår fermenteringsprocess blir den nya råvaran inte bara ätlig utan också berikad med avseende på smak, textur och näring. De bidrar också med andra värdefulla egenskaper i olika slutprodukter. Vi är mycket glada över att vår teknik bidrar till den nödvändiga omställningen av vårt matsystem, både i Sverige och globalt, förklarar Fredrik Jonsson från Tekinn.

Nollsvinns-principen
Eftersom Greenfood applicerar nollsvinns-principen på varje råvara som kommer in, ska inget lämna företagets frukt- och gröntcentral i Helsingborg utan att ha ett större syfte.

– Fortfarande finns massor att göra när det gäller att förädla restflöden inom frukt och grönt. Samarbete med andra innovativa aktörer är nyckeln för att utveckla nya processer som ingen ännu tänkt på. De ska dessutom fungera att skala upp till stora volymer, och där bidrar vår storlek och erfarenhet som en av Europas största inom vår bransch. Skalbarhet är en förutsättning för att matsystemet ska bli hållbart på lång sikt, och vi är fast beslutade om att bidra med det vi kan där, säger Maria Mehlin, hållbarhetsutvecklare på Salico som ingår i Greenfood Group.

Projektet ska stödja utvecklingen av Skånes livsmedelssystem att genomföra omställning till ett cirkulärt hållbart livsmedelssystem, genom att forma nya samarbeten mellan aktörer i värdekedjan och i ekosystemet för livsmedel.

Läs vidare

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Taylors & Jones får ny ägare

Livsmedelsgruppen Evanoff Group har sålt varumärket Taylors & Jones till charkföretaget Bergslags Delikatesser i Lindesberg AB.
MA_PRM

Vinnarna på FFCR Stockholm 2025

På FFCR Stockholm 2025 utsågs de mest banbrytande lösningarna inom livsmedel, hållbarhet och teknik.
screenshot_12

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland