Fermentering ska ge nya hållbara råvaror

PUBLICERAD: 12 juni 2024
UPPDATERAD: 12 juni
2021 beslutade Greenfood halvera svinnet och att alla råvaror ska stanna så högt upp i värdekedjan som det är möjligt. Foto: Pressbild

Greenfood och bioteknikföretaget Tekinn har startat ett projekt, som syftar till att omvandla svinn och rester till ätbara råvaror med hjälp av fermentering. Samarbetet är en del av innovationsprojektet Cirkulär utvecklingshubb, som finansieras av Europeiska Utvecklingsfonden och Region Skåne.

I projektet undersöker Greenfood och Tekinn hur bakterier och fermentering kan bryta ner ämnen som människor inte kan tillgodogöra sig, exempelvis olösliga fibrer, till helt nya råvaror som kan bli värdefulla delar i framtidens matsystem.

– Den unika fermenteringsprocessen omvandlar restströmmar från livsmedelsproduktion, som fibrösa stjälkar och skal, till helt nya råvaror. Dessa material blir vanligtvis avfall eller djurfoder, men efter vår fermenteringsprocess blir den nya råvaran inte bara ätlig utan också berikad med avseende på smak, textur och näring. De bidrar också med andra värdefulla egenskaper i olika slutprodukter. Vi är mycket glada över att vår teknik bidrar till den nödvändiga omställningen av vårt matsystem, både i Sverige och globalt, förklarar Fredrik Jonsson från Tekinn.

Nollsvinns-principen
Eftersom Greenfood applicerar nollsvinns-principen på varje råvara som kommer in, ska inget lämna företagets frukt- och gröntcentral i Helsingborg utan att ha ett större syfte.

– Fortfarande finns massor att göra när det gäller att förädla restflöden inom frukt och grönt. Samarbete med andra innovativa aktörer är nyckeln för att utveckla nya processer som ingen ännu tänkt på. De ska dessutom fungera att skala upp till stora volymer, och där bidrar vår storlek och erfarenhet som en av Europas största inom vår bransch. Skalbarhet är en förutsättning för att matsystemet ska bli hållbart på lång sikt, och vi är fast beslutade om att bidra med det vi kan där, säger Maria Mehlin, hållbarhetsutvecklare på Salico som ingår i Greenfood Group.

Projektet ska stödja utvecklingen av Skånes livsmedelssystem att genomföra omställning till ett cirkulärt hållbart livsmedelssystem, genom att forma nya samarbeten mellan aktörer i värdekedjan och i ekosystemet för livsmedel.

Läs vidare

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado

Framtidsgården Viken ska bana väg för framtidens jordbruk

Lantmännen ska tillsammans med Arla utveckla framtidens mjölkproduktion på Framtidsgården Viken.
kor

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado