Fem prototyper för framtidens matsystem

PUBLICERAD: 3 juni 2024
UPPDATERAD: 3 juni
Personerna bakom de fem prototyperna, från vänster: Sofia Nordén, Sverige, David Cox, Sverige, Kika Gonçalves, Tyskland, Karin Bodin, Polarbrödsgruppens koncern-vd, Francisca Siza, Portugal och Kasimir Suter Winter, USA. Foto: Johan Gunséus

Polarbröd och det globala innovationsnätverket MTF Labs visar nu upp resultaten av den första omgången av Framtidsreceptet. Över 120 lösningar på årets hållbarhetsutmaning ”En mer hållbar måltid” har skickats in från olika länder. Nu presenteras fem idéer som på olika sätt inspirerar till framtidens regenerativa matsystem.

Office Farms, A Flavourful Journey, Ocean in a Box, ReJar och The Local Food Swap – det är namnen på de fem prototyper som presenterades på Polarbröds och MTF Labs evenemang i Stockholm under torsdagen. I publiken fanns företag, investerare och organisationer med intresse för framtidens mat. På plats var även personerna bakom idéerna.

– Det är första gången vi samarbetar med innovatörer för att ta fram lösningar på framtidens matsystem. Det är så fascinerande hur olika perspektiv skapar nya idéer. Syftet med Framtidsreceptet är att vi ska låta oss inspireras och hitta sätt att jobba ihop för ett mer regenerativt matsystem, säger Karin Bodin, Polarbrödsgruppens koncern-vd.

Under våren har de utvalda idéerna utvecklats till prototyper.

– Under hela våren har vi haft ett tight samarbete med personerna bakom idéerna när vi har tagit fram dessa prototyper. De har alla visat upp ett otroligt engagemang. Och vi hoppas nu att fler ska få upp ögonen för dessa innovationer och känna sig inspirerade att ta nästa steg mot ett mer hållbart matsystem, säger Andrew Dubber, director för MTF Labs.

Läs mer om prototyperna och personerna bakom här

Läs vidare

Så ska arbetet mot livsmedelsfusk stärkas

Regeringens utredning för att stärka arbetet mot livsmedelsfusk föreslår att en "Fuskenhet" inrättas på Livsmedelsverket .
av4r5856-scaled

Konsumenterna över lag nöjda med svenska matbutiker

Svenska konsumenter är generellt ganska nöjda med sina matbutiker, trots stigande priser.
Woman checking the grocery receipt

Ulrika Palm blir Cloetta Sveriges nya vd

Cloetta Sveriges nya vd Ulrika Palm kommer närmast från rollen som Division Director Nordics för Midsona Sverige AB.
palm

Mindre salt i bröd och charkprodukter

Saltinnehållet i bröd och charkprodukter som köps i butik har minskat betydligt de senaste åren.
Bröd

Senaste nytt

Så ska arbetet mot livsmedelsfusk stärkas

Regeringens utredning för att stärka arbetet mot livsmedelsfusk föreslår att en "Fuskenhet" inrättas på Livsmedelsverket .
av4r5856-scaled

Konsumenterna över lag nöjda med svenska matbutiker

Svenska konsumenter är generellt ganska nöjda med sina matbutiker, trots stigande priser.
Woman checking the grocery receipt

Ulrika Palm blir Cloetta Sveriges nya vd

Cloetta Sveriges nya vd Ulrika Palm kommer närmast från rollen som Division Director Nordics för Midsona Sverige AB.
palm

Mindre salt i bröd och charkprodukter

Saltinnehållet i bröd och charkprodukter som köps i butik har minskat betydligt de senaste åren.
Bröd