Orkla investerar för fossilfri ketchupproduktion

PUBLICERAD: 30 maj 2024
UPPDATERAD: 7 juni
På Orkla Foods Sveriges livsmedelsanläggning i Fågelmara tillagas Felix Ketchup och dressing. Foto: Pressbild

Orkla Foods Sverige har beslutat att investera 25 miljoner kronor i en ny fossilfri energianläggning på livsmedelsfabriken i Fågelmara där Felix ketchup och dressing tillagas. Satsningen beräknas minska koldioxidutsläppen från fossila energislag med 2 000 ton per år.

Orklas anläggning i Fågelmara är en Europas största ketchupfabriker med en årlig produktion på 30 000 ton ketchup och dressing, både för den svenska marknaden och export.

Nu investerar Orkla totalt 25 miljoner kronor i en ny energianläggning i fabriken, varav 11 miljoner kronor kommer via investeringsstöd från Naturvårdsverket och Europeiska unionen – NextGenerationEU genom Klimatklivet.

– Omställning till förnybar energi kostar men är oerhört centralt för att vi ska nå våra klimatmål. Vi lever i ett kritiskt decennium för klimatet och med investeringen tar vi ytterligare kliv för att minska vårt och våra produkters klimatavtryck, säger Michael Byman, fabrikschef på Orkla Fågelmara.

En fossilfri energianläggning med pellets beräknas minska koldioxidutsläppen från gasol med 2 000 ton per år. Orkla Foods Sverige har som mål att alla företagets anläggningar ska drivas med fossilfri energi senast 2030. Till 2025 ska mer än 60 procent av bolagets energianvändning vara förnybar energi och ha minskat växthusgasutsläppen med 65 procent från den egna verksamheten (scope 1 och 2). Målen är verifierade och godkända av initiativet Science Based Targets (SBTi) för att ligga i linje med 1,5-gradersmålet.

Den nya energianläggningen beräknas vara klar till sommaren 2025. Sedan tidigare använder Orkla Fågelmara fossilfri el som omfattas av ursprungsgarantier och bergvärme används för uppvärmning av en stor del av fabrikens byggnader.

Senaste nytt

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Fazer har tidigare presenterat handgjorda kakaofria produkter med mältad råg i stället för kakao. Nu tas steget mot fullskalig fabriksproduktion.
fazer
Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Läs vidare

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Lantmännens Forskningsstiftelse öppnar årets utlysning

Lantmännens Forskningsstiftelse utlyser 25 miljoner kronor för framtidens hållbara jordbruk och livsmedelssystem.
fredriksson
Lantmännens Forskningsstiftelse öppnar årets utlysning