Orkla investerar för fossilfri ketchupproduktion

PUBLICERAD: 30 maj 2024
UPPDATERAD: 7 juni
På Orkla Foods Sveriges livsmedelsanläggning i Fågelmara tillagas Felix Ketchup och dressing. Foto: Pressbild

Orkla Foods Sverige har beslutat att investera 25 miljoner kronor i en ny fossilfri energianläggning på livsmedelsfabriken i Fågelmara där Felix ketchup och dressing tillagas. Satsningen beräknas minska koldioxidutsläppen från fossila energislag med 2 000 ton per år.

Orklas anläggning i Fågelmara är en Europas största ketchupfabriker med en årlig produktion på 30 000 ton ketchup och dressing, både för den svenska marknaden och export.

Nu investerar Orkla totalt 25 miljoner kronor i en ny energianläggning i fabriken, varav 11 miljoner kronor kommer via investeringsstöd från Naturvårdsverket och Europeiska unionen – NextGenerationEU genom Klimatklivet.

– Omställning till förnybar energi kostar men är oerhört centralt för att vi ska nå våra klimatmål. Vi lever i ett kritiskt decennium för klimatet och med investeringen tar vi ytterligare kliv för att minska vårt och våra produkters klimatavtryck, säger Michael Byman, fabrikschef på Orkla Fågelmara.

En fossilfri energianläggning med pellets beräknas minska koldioxidutsläppen från gasol med 2 000 ton per år. Orkla Foods Sverige har som mål att alla företagets anläggningar ska drivas med fossilfri energi senast 2030. Till 2025 ska mer än 60 procent av bolagets energianvändning vara förnybar energi och ha minskat växthusgasutsläppen med 65 procent från den egna verksamheten (scope 1 och 2). Målen är verifierade och godkända av initiativet Science Based Targets (SBTi) för att ligga i linje med 1,5-gradersmålet.

Den nya energianläggningen beräknas vara klar till sommaren 2025. Sedan tidigare använder Orkla Fågelmara fossilfri el som omfattas av ursprungsgarantier och bergvärme används för uppvärmning av en stor del av fabrikens byggnader.

Läs vidare

Så ska arbetet mot livsmedelsfusk stärkas

Regeringens utredning för att stärka arbetet mot livsmedelsfusk föreslår att en "Fuskenhet" inrättas på Livsmedelsverket .
av4r5856-scaled

Konsumenterna över lag nöjda med svenska matbutiker

Svenska konsumenter är generellt ganska nöjda med sina matbutiker, trots stigande priser.
Woman checking the grocery receipt

Ulrika Palm blir Cloetta Sveriges nya vd

Cloetta Sveriges nya vd Ulrika Palm kommer närmast från rollen som Division Director Nordics för Midsona Sverige AB.
palm

Mindre salt i bröd och charkprodukter

Saltinnehållet i bröd och charkprodukter som köps i butik har minskat betydligt de senaste åren.
Bröd

Senaste nytt

Så ska arbetet mot livsmedelsfusk stärkas

Regeringens utredning för att stärka arbetet mot livsmedelsfusk föreslår att en "Fuskenhet" inrättas på Livsmedelsverket .
av4r5856-scaled

Konsumenterna över lag nöjda med svenska matbutiker

Svenska konsumenter är generellt ganska nöjda med sina matbutiker, trots stigande priser.
Woman checking the grocery receipt

Ulrika Palm blir Cloetta Sveriges nya vd

Cloetta Sveriges nya vd Ulrika Palm kommer närmast från rollen som Division Director Nordics för Midsona Sverige AB.
palm

Mindre salt i bröd och charkprodukter

Saltinnehållet i bröd och charkprodukter som köps i butik har minskat betydligt de senaste åren.
Bröd