
Svenskarna är generellt trendkänsliga när det gäller mat och matvanor, men när det kommer till frukostvanor verkar landet Sverige stå mer stilla. Samtidigt visar en ny undersökning från Fazer att frukost är en måltid som väcker känslor och delar upp befolkningen i olika frukostläger och frukosttyper. Dessutom vill många komma ur sin frukost-trygghetszon, men saknar såväl inspiration som tid.
Undersökningen, som är genomförd av Nepa på uppdrag av Fazer, visar att de allra flesta svenskar äter frukost, bara 5 procent uppger att de inte gör det. Svenskar är också enligt undersökningen över lag traditionella när det kommer till var och vad vi äter. De flesta äter frukosten hemma och för många består den till största delen av bröd, ost och olika former av kaffe.
Även om traditionella inslag dominerar, visar undersökningen att många svenskar faktiskt vill variera sin frukost men saknar inspiration och tid. Nästan tre av tio (29%) säger att de vill ha mer variation i sin frukost och nästan en av fem (18%) vill prova fler typer av frukosträtter. Samtidigt anger mer än en fjärdedel att de behöver mer inspiration (28%) och att de inte har tid (26%) som hinder för att ändra sina frukostvanor.
Frukost en måltid som väcker känslor
Enligt undersökningen definierar sig nästan hälften (45%) som ”frukostpersoner”, och mer än en tredjedel (37%) säger att frukost är deras favoritmål. Dessutom säger mer än en femtedel (22%) att de tycker om frukost så mycket, att de vanligtvis äter den mer än en gång om dagen.
Samtidigt svarar 37 procent att frukost är något som de måste äta, snarare än något de njuter av. Med andra ord är Sverige delat när det kommer till inställningen till frukost.
Undersökningen delar in svenskarna i fyra olika ”frukostprofiler”:
• Tidsoptimeraren – 30 procent tycker det är viktigast att frukosten går snabbt att göra.
• Esteten – 20 procent tycker det är viktigast att frukosten ser bra ut.
• Hälsosträvaren –26 procent har en önskan om att äta en mer hälsosam frukost framöver.
• Kontorsätaren – drygt en av tio svenskar äter vanligtvis sin vardagsfrukost på kontoret.
Mathistorikern Richard Tellström kommenterar resultatet:
– Frukostkulturen i Sverige är visserligen mer långsamt föränderlig än våra lunch- och middagsvanor, kanske för att frukosten har samma vänliga komfort som ett par väl ingångna morgontofflor har. Men, stillastående är frukosten ingalunda. De senaste decennierna har en rad nyheter introducerats på svenskarnas frukostbord: alltifrån hälsoshots och ”instagramvänliga” smoothies och gröter, till en uppsjö av kaffe- och tevarianter – nu senast matcha-latten.
– Också hur vi äter frukost förändras, vi äter mer på språng och för många är frukosten inte längre en enda måltid utan kan vara flera: en slät kopp kaffe hemma, en macka i farten på väg till jobbet och sen en mer rejäl frukost under ett jobbmöte. Så frukosten är inte sällan två eller tre mål.
Hilda Björkman, som är marknadsdirektör på Fazer bageri Sverige, är inte förvånad över att svenskarna har så skilda frukostvanor och preferenser:
– På Fazer vet vi att det finns lika många frukostpersonligheter som människor, och det är just det som gör vårt jobb så spännande!
Svenskarnas topplista till vardagsfrukosten:
1. Kaffe
2. Bröd
3. Ost
4. Ägg
5. Yoghurt
6. Gröt
7. Mjölk
8. Juice
9. Vatten
10. Frukt
Undersökningen genomfördes av Nepa på uppdrag av Fazer under vecka 2-3 2024. Datainsamlingen skedde genom 1 005 online-intervjuer med ett representativt urval (ålder, kön, region) av svenska folket i åldern 16-74 år.