Nya sökplattform stöttar närproducerad mat

PUBLICERAD: 26 april 2024
UPPDATERAD: 26 april
Niclas Lindgren är vd på Trac Technology, som lanserar sökplattformen Närvaror. Foto: Pressbild

Närvaror är en ny sökplattform som ska göra det enklare för butiker, restauranger och livsmedelsföretag att hitta och marknadsföra lokala råvaror och produkter.

Trac Technology presenterar tjänsten Närvaror, som ger användarna möjlighet att söka och hitta lokalproducerade livsmedel och drycker direkt från primärproducenter och småföretagare i hela landet, baserat på geografisk plats och andra sökkriterier.

– Vi vill bli livsmedelsbranschens smidigaste sökplattform. Säg att du är en gårdsbutik eller restaurang och vill hitta lokal mat eller dryck i ditt närområde, då kan du enkelt hitta fina närproducerade produkter via vår karta. Tjänsten är under utveckling, för att bli komplett med alla livsmedelsföretag, men det går utmärkt att börja jobba med den redan nu, säger Niclas Lindgren, vd på Trac Technology.

Konsumenter kan använda tjänsten för att se matens ursprung på en karta genom att skanna QR-koden på en förpackning, butikshylla eller meny med mobilkameran.

– Trac Technology lovar ökad insyn. Vi ger konsumenter kraft att göra hållbara val genom mer kunskap om matens ursprung. Vi ser fram emot att se hur Närvaror kommer att bidra till att främja lokal produktion och hållbar konsumtion inom den svenska livsmedelsbranschen, säger Niclas Lindgren.

Tjänsten Närvaror är ännu inte helt komplett men är öppen för kunder som vill börja testa och delta i utvecklingen av plattformen.

Läs vidare

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Taylors & Jones får ny ägare

Livsmedelsgruppen Evanoff Group har sålt varumärket Taylors & Jones till charkföretaget Bergslags Delikatesser i Lindesberg AB.
MA_PRM

Vinnarna på FFCR Stockholm 2025

På FFCR Stockholm 2025 utsågs de mest banbrytande lösningarna inom livsmedel, hållbarhet och teknik.
screenshot_12

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland