Paulig investerar i klimatanpassat vete

PUBLICERAD: 16 april 2024
UPPDATERAD: 16 april
OlsAros lab. Foto: Francesco Rucci & Francesco Marinelli

Pauligs riskkapitalgren PINC investerar i det svenska agtech-företaget OlsAro, som utvecklar nya vetesorter motståndskraftiga mot klimatförändringar.

Svenska agritech-startupen OlsAro fokuserar på att hitta lösningar för att möta utmaningarna med en växande befolkning och en minskande yta odlingsbar mark till följd av klimatförändringar. Företaget har tagit fram en växtförädlingsplattform för utveckling av klimatanpassade grödor med första fokus på salttolerant vete..

En betydande och växande andel av världens åkermark är saltkontaminerad, på grund av faktorer som stigande havsnivåer, översvämningar, intensifierat jordbruk och ohållbara odlingsmetoder. De länder som är hårdast drabbade ligger i Asien, Mellanöstern, Sydamerika och Afrika.

Vetet som OlsAro har tagit fram kan odlas på saltkontaminerad mark som annars ligger obrukad under torrperiod, vilket kan ge en extra odlingssäsong för bönderna. Inledande tester i Bangladesh ökade veteskörden med 52 procent.

– OlsAros resultat är imponerande. Livsmedelsförsörjningen är viktig för alla, och OlsAros team kan med sin plattform möjliggöra klimatanpassning av vete, och i framtiden även för andra grödor. Kombinationen av en långsiktig vetenskaplig erfarenhet och nya, moderna sätt att hantera data och AI gör OlsAro unika, och vi ser fram emot att se vad teamet kan skapa framöver, säger Marika King, chef för PINC

OlsAros arbete bygger på mer än tio års forskning och en egenutvecklad vetepopulation med stor genetisk mångfald. Detta utgör grunden för att hitta egenskaper i vete som klarar av hårdare klimat, använder kväve mer effektivt eller till och med kan göra vetet mer näringsrikt.

– Med teknik som bygger på tio års forskning befinner vi oss nu i en unik position att dra nytta av framsteg inom AI och växtbioteknik och göra skillnad för den globala livsmedelsförsörjningen. Finansieringen kommer hjälpa oss att snabba på utvecklingen och skala upp, både teknologiskt och kommersiellt. Vi ser fram emot att samarbeta med denna kompetenta samling av investerare för att tillsammans växla upp OlsAro mot målet om ett hållbart matsystem, säger Elén Faxö, VD för OlsAro.

För det salttoleranta vetet har OlsAro ett kommersiellt kontrakt på plats i Bangladesh och pågående fältförsök i Pakistan, Kenya, Oman and Nepal. I nästa steg väntar Australien och Indien samt ytterligare länder som har stora områden med saltkontaminerad mark. OlsAros ambition är att anpassa tekniken till fler typer av grödor.

Investeringsrundan på 2,5 miljoner euro leddes av Future Food Fund och PINC, med deltagande från AgFunder, FLORA Ventures och Mudcake. Tidigare har OlsAro fått finansiering från bland annat GU Ventures, Vasa Angels och Öste Ventures.

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Fruktstund ökade elevers koncentration

Barn som fick frukt i skolan blev mer koncentrerade och engagerade – det visar Icas fruktexperiment.
icafrukt

Nytt samarbete om fossilfri mineralgödsel

Lantmännen och Arla har tecknat ett avtal om fossilfri mineralgödsel, som ska minska lantbrukets klimatavtryck.
mineralgödsel

BUBS lanseras på den amerikanska marknaden

Orkla Snacks lanserar godisvarumärket BUBS på den amerikanska marknaden under hösten 2025.
Bubs i godisskål