Ica testar transporter med vätgasdriven lastbil

PUBLICERAD: 20 mars 2024
UPPDATERAD: 20 mars
Icas ska börja transportera varor med en vätgasdriven lastbil i samarbete med MaserFrakt. Foto: Henrik Lae

Under mars månad börjar Ica transportera varor till lager och butiker i Dalarna, Västmanland och Gävleborg med en vätgasdriven lastbil. Syftet är att utforska vätgasens potential för tunga godstransporter i praktiken.

Godstransporterna står idag för drygt sjuttio procent av Ica Sveriges CO2-utsläpp från den egna verksamheten och målet är att ha helt fossilfria vägtransporter senast år 2030. I storstadsregioner ska detta uppnås redan 2025.

För att accelerera arbetet inleder Ica transporter med en vätgasdriven lastbil i samarbete med transportbolaget MaserFrakt. Lastbilen kommer att leverera varor mellan Icas lager och till Ica-butiker i Dalarna, Västmanland och Gävleborg.

Vätgasdrivna tunga transporter är, precis som elektriska med batteridrift, lokalt utsläppsfria, men uppges möjliggöra en högre lastvikt, längre räckvidd och snabbare tankning jämfört med helt batteridrivna alternativ.

– Genom att främja teknisk innovation vill vi på Ica visa vägen mot en mer hållbar och miljövänlig transportsektor. Vi vill utvärdera vätgasens möjligheter att göra våra transporter fossilfria och kombinationen av både låg miljö- och verksamhetspåverkan är väldigt intressant, säger Emma Lindström, logistikdirektör på Ica Sverige.

Den vätgas som ska användas i transporterna är så kallad grön vätgas, där energin som används vid framställningen kommer från förnyelsebara och fossilfria källor. Genom att använda vätgas som bränsle minskas de direkta utsläppen av växthusgaser. Vätgasdrivna lastbilar som drivs av bränslecellsteknik producerar endast vattenånga som utsläpp direkt ur fordonet.

Sedan 2021 har Ica använt elektrifierade transporter i ökande utsträckning och med större lastbilar med längre räckvidd kan större geografiska områden nu täckas. De senaste åren har även biogasanvändningen ökat och står nu för en tredjedel av de drivmedel som Ica använder för transporter till butik och mellan lager.

Läs vidare

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado

Framtidsgården Viken ska bana väg för framtidens jordbruk

Lantmännen ska tillsammans med Arla utveckla framtidens mjölkproduktion på Framtidsgården Viken.
kor

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado