Här är idéerna för framtidens matsystem

PUBLICERAD: 12 mars 2024
UPPDATERAD: 12 mars
Framtidsreceptet är ett årligt initiativ där Polarbröd, tillsammans med det globala innovationsnätverket MTF Labs, söker lösningar på specifika hållbarhetsutmaningar hos den breda allmänheten. Foto: Pressbild

Över 120 idéer har skickats in till Polarbröds nya initiativ Framtidsreceptet. Nu har fem idéer valts ut, som bedöms ha störst potential att bidra till framtidens hållbara matsystem.

 Framtidsreceptet är ett årligt initiativ där Polarbröd, tillsammans med det globala innovationsnätverket MTF Labs, söker lösningar på specifika hållbarhetsutmaningar hos den breda allmänheten. Årets utmaning handlar om en mer hållbar måltid – hur vi kan inspirera människor att äta mer varierat samt minska matsvinn.

 Av över 120 inskickade idéer från olika länder har Polarbröd valt ut de fem som bedöms störst potential att bidra till framtidens regenerativa matsystem. De utvalda idéerna inkluderar undervattensodling, odlingsmöjligheter i kontorsmiljö, att byta ut mindre hållbara ingredienser, en interaktiv dokumentärfilm och en ny sorts vakuumförslutning att använda i hemmet.

– Jag är imponerad över kvaliteten och bredden på idéerna. Många känns väldigt rätt i tiden. Uppslagen kommer från Sverige, Portugal och Tyskland och det ska bli väldigt intressant att se hur vi tillsammans med experter från MTF Labs kan utveckla dessa vidare, säger Karin Bodin, koncern-vd på Polarbröd.

Nästa steg är ett innovationslabb i Umeå den 14-16 mars, där idéerna ska vidareutvecklas till färdiga prototyper tillsammans med MTF Labs. Under ett event senare i vår kommer prototyperna att presenteras för intressenter som erbjuds att investera i att idéerna ska bli till verklighet.

– Vi vill vara en drivande kraft i omställningen mot en hållbar livsmedelsindustri och inspirera fler till att kroka arm med oss, säger Karin Bodin.

Här är de utvalda idéerna:
• En interaktiv dokumentär för barn och ungdomar där de får utforska och öka sin förståelse för hela processen från jord till bord, i syfte att de ska kunna ta välgrundade beslut för hur deras måltider ska bli mer hållbara.
• En guide med syfte att inspirera människor till att byta ut ingredienser mot bättre, mer hållbara alternativ utan att göra avkall på smaken.
• En maskin som är smidig att använda till vardags för återförslutning av livsmedels originalförpackningar, med syfte att förlänga bäst före-datum och minska matsvinn i hushållen.
• Vertikala odlingssystem av bladgrönt i kontorsmiljö, med hjälp av hydroponiska system och kompletterande artificiell belysning. Utöver en förbättrad arbetsmiljö, bidrar detta även till lokalproducerade varor.
• Ett smidigt startpaket för hemmaodling av vattenväxter med syfte att det ska bli mer lättillgängligt, samt öka kunskapen om olika arter och deras fördelar för den svenska livsmedelsproduktionen.

Läs vidare

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Taylors & Jones får ny ägare

Livsmedelsgruppen Evanoff Group har sålt varumärket Taylors & Jones till charkföretaget Bergslags Delikatesser i Lindesberg AB.
MA_PRM

Vinnarna på FFCR Stockholm 2025

På FFCR Stockholm 2025 utsågs de mest banbrytande lösningarna inom livsmedel, hållbarhet och teknik.
screenshot_12

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland