Martin & Servera tecknar ett avtal med Svenska Odlarlaget för att kunna erbjuda svenska tomater året runt. Samarbetet innebär att mer än hälften av de runda tomater och alla kvisttomater som Martin & Servera säljer kommer att vara svenskodlade.
Tomaterna kommer att odlas i Svenska Odlarlagets moderna växthus om tio hektar som byggs i Frövi utanför Örebro. Tack vare spillvärme från industri i närområdet blir odlingen helt cirkulär.
– Tack vare samarbetet med Odlarlaget får Sveriges restauranger möjligheten att servera svenska tomater året runt.Vi vill vara en god kraft i samhället – och på det här sättet stöttar vi de svenska odlarna och stärker samtidigt den svenska livsmedelsförsörjningen, säger Nicklas Schöön, affärsområdeschef för Frukt & Grönt på Martin & Servera Restauranghandel.
Svenska Odlarlaget är en medlemsägd förening som består av frukt- och grönsaksodlare över hela Sverige. De utvecklar, säljer och distribuerar svenska växthusodlade frukter och grönsaker via grossist till den svenska marknaden.
– Vi ser växthusodling som ett resurseffektivt sätt att odla livsmedel. Det gör att vi kan producera stora volymer på en begränsad yta under väldigt kontrollerade former. Genom samarbetet med Martin & Servera tar vi viktiga steg mot självförsörjning av växthusgrönsaker även till Foodservice/HoReCA-sektorn i Sverige, säger Magnus Nilsson, vd på Svenska Odlarlaget.