Fairtrade skärper kraven på avskogningsfritt kaffe

PUBLICERAD: 29 februari 2024
UPPDATERAD: 1 mars
Nu inför Fairtrade nya kriterier för kaffe som både uppfyller och överträffar reglerna i EU:s avskogningsförordning. Foto: Fairtrade Sverige.

I år inför EU krav på avskogningsfritt kaffe. Nu kräver Fairtrade att kaffeproducenter och importörer stärker sitt arbete med att motverka och övervaka skogsskövling.

Från och med den 30 december 2024 är det förbjudet att sälja produkter inom EU som bidrar till avskogning. Förordningen kom till för att bekämpa klimatförändringar och minska påverkan på biologisk mångfald. Kaffe ligger i dag på femte plats på listan över de grödor som bidrar allra mest till skogsskövling.

För att en produkt ska räknas som avskogningsfri enligt EU-förordningen måste den ha odlats på mark som inte har utsatts för avskogning efter den 31 december 2020.

Nu inför Fairtrade nya kriterier för kaffe som både uppfyller och överträffar reglerna i EU:s avskogningsförordning.

– Med de nya avskogningskriterierna tar vi ett stort kliv framåt i vårt klimat- och miljöarbete. Fairtrade har sedan länge varit ledande i frågor som rör ekonomisk och social hållbarhet. Nu utvecklar vi vårt arbete för att erbjuda kaffe som lever upp till branschens striktaste krav vad gäller skogsskövling. För inköpare av kaffe är det viktigt att veta hur olika certifieringar lever upp till EU:s skärpta krav, säger Ulrika Urey, generalsekreterare på Fairtrade Sverige.

Fairtrades nya kriterier kräver att kaffekooperativen utvecklar en plan för att motverka avskogning. De måste också övervaka sina odlingar och närliggande skogsområden med hjälp av en satellitplattform. Tack vare Fairtrades partnerskap med satellitövervakningsföretaget Satelligence kommer småskaliga kaffeproducenter att få tillgång till värdefulla data som annars vanligtvis ligger i händerna på inköpare och importörer. Satelligence ska förse kooperativen med uppgifter om alla enskilda medlemmars kaffeodlingar och deras risk för skogsskövling, så att kooperativen kan dela denna information med sina kommersiella partners.

–Att småskaliga producenter får tillgång till hållbarhetsdata som berör deras verksamhet är oerhört viktigt för att stärka deras egenmakt och förhandlingsposition. Det ger dem också en unik möjlighet att identifiera och agera på risker för avskogning, säger Ulrika Urey.

Genom Fairtrades uppdaterade kriterier får 600 Fairtrade-certifierade kaffekooperativ, som representerar 870 000 småbrukare, vägledning och verktyg för att uppfylla EUDR, som är en del av den europeiska gröna given.

Utöver krav på övervakning och riskbedömning när det gäller avskogning, innebär Fairtrades kriterier också att kaffeproducenter måste upprätta en plan för övervakning och förvaltning av biologisk mångfald.

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Fruktstund ökade elevers koncentration

Barn som fick frukt i skolan blev mer koncentrerade och engagerade – det visar Icas fruktexperiment.
icafrukt

Nytt samarbete om fossilfri mineralgödsel

Lantmännen och Arla har tecknat ett avtal om fossilfri mineralgödsel, som ska minska lantbrukets klimatavtryck.
mineralgödsel

BUBS lanseras på den amerikanska marknaden

Orkla Snacks lanserar godisvarumärket BUBS på den amerikanska marknaden under hösten 2025.
Bubs i godisskål