Fairtrade skärper kraven på avskogningsfritt kaffe

PUBLICERAD: 29 februari 2024
UPPDATERAD: 1 mars
Nu inför Fairtrade nya kriterier för kaffe som både uppfyller och överträffar reglerna i EU:s avskogningsförordning. Foto: Fairtrade Sverige.

I år inför EU krav på avskogningsfritt kaffe. Nu kräver Fairtrade att kaffeproducenter och importörer stärker sitt arbete med att motverka och övervaka skogsskövling.

Från och med den 30 december 2024 är det förbjudet att sälja produkter inom EU som bidrar till avskogning. Förordningen kom till för att bekämpa klimatförändringar och minska påverkan på biologisk mångfald. Kaffe ligger i dag på femte plats på listan över de grödor som bidrar allra mest till skogsskövling.

För att en produkt ska räknas som avskogningsfri enligt EU-förordningen måste den ha odlats på mark som inte har utsatts för avskogning efter den 31 december 2020.

Nu inför Fairtrade nya kriterier för kaffe som både uppfyller och överträffar reglerna i EU:s avskogningsförordning.

– Med de nya avskogningskriterierna tar vi ett stort kliv framåt i vårt klimat- och miljöarbete. Fairtrade har sedan länge varit ledande i frågor som rör ekonomisk och social hållbarhet. Nu utvecklar vi vårt arbete för att erbjuda kaffe som lever upp till branschens striktaste krav vad gäller skogsskövling. För inköpare av kaffe är det viktigt att veta hur olika certifieringar lever upp till EU:s skärpta krav, säger Ulrika Urey, generalsekreterare på Fairtrade Sverige.

Fairtrades nya kriterier kräver att kaffekooperativen utvecklar en plan för att motverka avskogning. De måste också övervaka sina odlingar och närliggande skogsområden med hjälp av en satellitplattform. Tack vare Fairtrades partnerskap med satellitövervakningsföretaget Satelligence kommer småskaliga kaffeproducenter att få tillgång till värdefulla data som annars vanligtvis ligger i händerna på inköpare och importörer. Satelligence ska förse kooperativen med uppgifter om alla enskilda medlemmars kaffeodlingar och deras risk för skogsskövling, så att kooperativen kan dela denna information med sina kommersiella partners.

–Att småskaliga producenter får tillgång till hållbarhetsdata som berör deras verksamhet är oerhört viktigt för att stärka deras egenmakt och förhandlingsposition. Det ger dem också en unik möjlighet att identifiera och agera på risker för avskogning, säger Ulrika Urey.

Genom Fairtrades uppdaterade kriterier får 600 Fairtrade-certifierade kaffekooperativ, som representerar 870 000 småbrukare, vägledning och verktyg för att uppfylla EUDR, som är en del av den europeiska gröna given.

Utöver krav på övervakning och riskbedömning när det gäller avskogning, innebär Fairtrades kriterier också att kaffeproducenter måste upprätta en plan för övervakning och förvaltning av biologisk mångfald.

Läs vidare

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Senaste nytt

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker