Åbro Bryggeri investerar i fossilfri transport

PUBLICERAD: 26 februari 2024
UPPDATERAD: 26 februari
Åbro Bryggeris nya vätgasanläggning förväntas vara i drift från och med maj 2025.Foto: Pressbild

Åbro Bryggeri får 20 miljoner kronor i stöd från Naturvårdsverket för att investera i en innovativ vätgasproduktion som möjliggör en fossilfri fordonsflotta för verksamheten.

Åbro Bryggeri har beviljats stöd från Naturvårdsverket för att investera totalt 44 miljoner kronor i en innovativ anläggning för produktion och framställning av vätgas. Satsningen gör att hela bryggeriets fordonsflotta kommer att kunna drivas genom fossilfri drift i framtiden. Anläggningen förväntas vara i drift från och med maj 2025.

– En betydande fördel med vätgasanläggningen är att vi nu kan ackumulera överskottsenergi från solcellsparken till ett energilager som ger oss möjligheten att flytta energi över tid. Detta möjliggör att vi kan leverera våra produkter med enbart egenproducerad fossilfri energi i tanken. Ett stort steg både för oss och samhället, säger Johannes Gutman, teknisk chef på Åbro Bryggeri.

Bryggeriets avsikt är att maximera verkningsgraden i anläggningen genom att återföra värmeenergi från vätgasproduktionen in till framställningen av öl och på så sätt få en ökad cirkulär ekonomi och effektivitet i anläggningen. Satsningen uppges även gynna Vimmerby stad, som kommer att kunna säkra transportmöjligheter i en framtid med stora klimatomställningar.

Långsiktigt planerar även bryggeriet att utnyttja överskottet av syrgas som bildas vid vätgasproduktionen, till exempel genom att tillsätta syre i Stångån, vilket i sin tur bidrar till en ökad biologisk mångfald genom fiskodling.

Läs vidare

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Taylors & Jones får ny ägare

Livsmedelsgruppen Evanoff Group har sålt varumärket Taylors & Jones till charkföretaget Bergslags Delikatesser i Lindesberg AB.
MA_PRM

Vinnarna på FFCR Stockholm 2025

På FFCR Stockholm 2025 utsågs de mest banbrytande lösningarna inom livsmedel, hållbarhet och teknik.
screenshot_12

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland