Cold Lake Invest får EIB-lån för hållbar fiskodling

PUBLICERAD: 2 februari 2024
UPPDATERAD: 2 februari
Cold Lake Invest AB får låna 28 miljoner euro av EIB för att finansiera en anläggning för landbaserad odling av fjällröding. Foto: Arkivbild

Europeiska investeringsbanken (EIB) har undertecknat ett låneavtal om 28 miljoner euro med det svenska foodtech-företaget Cold Lake Invest AB. Lånet ska bidra till finansieringen av en anläggning för landbaserad odling av fjällröding i Åre kommun.

EIB-investeringen får stöd från InvestEU-programmet, som syftar till att mobilisera mer än 372 miljarder euro i ytterligare investeringar för EU:s politiska prioriteringar.

– Vi på Cold Lake är mycket glada över att ha nått en överenskommelse med EIB. Det är ett viktigt steg mot att slutföra vår finansiering och påbörja byggandet. Cold Lake är fast beslutet att bli en del av en ny modern industri i Sverige som fokuserar på hållbar livsmedelsproduktion. Projektet återför även nytt liv åt landsbygdssamhällen, vilket också är viktigt för oss. Att EIB har gått igenom vår affärsstrategi och utvärderat våra partners är, enligt vår uppfattning, en stark indikation på att vi är på rätt väg och att vår framtida verksamhet är en del av en hållbar framtid inom den moderna livsmedelsindustrin, säger Andreas Ericson, vd i Cold Lake Invest.

Projektet uppges vara det första i sitt slag som tillämpar en vertikal integrerad produktion på land av röding i den här omfattningen i Sverige. Det innefattar utformning och tillämpning av ett teknikpaket som gör det möjligt att kontrollera hela processen – från avelsbestånd till slakt, bearbetning och leverans av den färdiga produkten.

Anläggningen kommer att drivas av förnybar energi och använda det återcirkulerande vattenbrukssystemet (RAS) för att föda upp fisken i inomhustankar, vilket minimerar användningen av färskvatten, som återcirkuleras tack vare bland annat avancerad filtreringsteknik och automatisk kontroll av vattenparametrar.

Cold Lake tar nästa steg inom hållbar fiskodling på land för att möta konsumenternas ökade efterfrågan. Att använda innovativa metoder med minimal miljöpåverkan är i linje med EIB:s mål som EU:s klimatbank. Vi prioriterar stöd till den gröna omställningen och den blå ekonomin är en viktig del av detta, säger Liisa Raasakka, chef för EIB:s Stockholmskontor

Europeiska investeringsbanken (EIB) är Europeiska unionens finansinstitut för långfristig finansiering till ekonomiskt bärkraftiga investeringar för att bidra till EU:s politiska mål och ägs av EU:s medlemsstater.

Läs vidare

Shoan Etemadi blir ny vd för Hemköpskedjan

Hemköpskedjans nuvarande vice vd och försäljningschef Shoan Etemadi har rekryterats som vd för Hemköpskedjan.
axfood

Låg kunskap om spillvärme i livsmedelsindustrin

Det finns ett stort kunskapsglapp om energieffektivisering hos hållbarhetschefer inom livsmedelsindustrin, enligt en ny rapport.
Jesper_Wiren01

Marabous nya produktionslinje invigd

Cirka 200 miljoner kronor har investerats i den nya produktionslinjen i Upplands Väsby, som är en av de största för chokladkakor i världen.
2(1)

Svenskarna fikar för fullt, men oroar sig för kaffets framtid

2023 handlade svenskarna kaffe, te och kakao för nära 7 miljarder kronor. Samtidigt oroar sig var fjärde svensk för att det ska bli svårare att få tag på kaffe i framtiden.
fikarapporten 2024

Senaste nytt

Shoan Etemadi blir ny vd för Hemköpskedjan

Hemköpskedjans nuvarande vice vd och försäljningschef Shoan Etemadi har rekryterats som vd för Hemköpskedjan.
axfood

Låg kunskap om spillvärme i livsmedelsindustrin

Det finns ett stort kunskapsglapp om energieffektivisering hos hållbarhetschefer inom livsmedelsindustrin, enligt en ny rapport.
Jesper_Wiren01

Oddlygood lanserar iskaffe i två smaker

Havredrycken Oddlygood Ice Ice Coffee kommer i smakerna Original och Caramel.
IceIce

Marabous nya produktionslinje invigd

Cirka 200 miljoner kronor har investerats i den nya produktionslinjen i Upplands Väsby, som är en av de största för chokladkakor i världen.
2(1)