IVL startar projekt FOCUSE som är inriktat på hur stadsodlingar kan bli mer cirkulära genom att de kopplas ihop med andra flöden som finns i städerna.
De senaste åren har intresset för att producera livsmedel i städerna ökat och antalet stadsodlingar och vertikala odlingssystem blivit allt fler. Större hållbarhetsfokus bland konsumenter har drivit på utvecklingen men även klimatförändringar ställer krav på mer motståndskraftiga livsmedelssystem i framtiden. Allt fler städer visar också intresse för att bli mer självförsörjande och produktionsinriktade.
– Det går att effektivisera matproduktionen genom att hitta synergier med andra urbana system och restströmmar, som exempelvis avfall, restmaterial och energi som kan används för att producera mat i städer. Det sparar resurser och minskar också klimatutsläppen, säger Michael Martin, projektledare och professor i hållbar produktion och konsumtionssystem vid IVL Svenska Miljöinstitutet.
En utmaning är att dagens odlingssystem i städerna ofta är starkt beroende av material- och energi som hämtas utanför området. Det övergripande målet för projektet FOCUSE är därför att se hur den urbana odlingen kan bli mer resurseffektiv och miljövänlig genom att hitta synergier med andra flöden som finns i städerna. Projektet kommer att identifiera potentialen för mer cirkulär användning av material och energi tillsammans med relevanta aktörer i livsmedelssektorn. Svenska partners i projektet är förutom IVL även KTH, Grönska Stadsodling, Skellefteå kommun och Stockholms stad.
– Vi kommer att involvera kommuner, skolor, företag och forskare för att se hur framtidens cirkulära livsmedelsproduktion i städerna kan se ut och testa olika lösningar i utomhusodlingar, växthus, och vertikalodlingar för att se hur restströmmar från staden kan används till livsmedelsproduktion, säger Michael Martin.
FOCUSE står för Food production and provisioning through Circular Urban Systems in European Cities. Bakom projektet står ett internationellt konsortium bestående av kommuner, privata aktörer, forskare från olika discipliner och olika europeiska städer. Det finansieras genom Driving Urban Transitions (DUT) som är ett partnerskapsprogram inom Horisont Europa och syftar till att driva på stadsutveckling mot en hållbar framtid.