Fazer lanserar choklad med det nya proteinet Solein

PUBLICERAD: 19 januari 2024
UPPDATERAD: 19 januari
Foto: Pressbild

Fazer introducerar världens första chokladkaka med Solein, ett protein tillverkat av luft. Chokladkakan presenteras nu i Singapore, det enda land som hittills har godkänt proteinet för användning i livsmedel.

Solein är ett nytt näringsrikt protein som innehåller järn, fibrer och B-vitaminer. Det produceras av det finska foodtech-företaget Solar Foods och godkändes för första gången för användning i livsmedel av Singapore i september 2022. Nu erbjuder Fazer konsumenter i Singapore möjligheten att smaka på den första förpackade konsumentprodukten med Solein – chokladkakan Fazer Taste the Future Snack Bar.

Den nya chokladkakan lanseras inom Fazers koncept ”Taste the Future”, som driver innovationer för ett mer hållbart livsmedelssystem.

– På Fazer letar vi ständigt efter möjligheter att skapa innovationer för en mer hållbar framtid, vilket också är anledningen till att vi har investerat i Solar Foods, det finska startupföretaget som ligger bakom Solein, säger Heli Anttila, direktör för produktutveckling på Fazer Konfektyr.

Proteinet Solein kan smaka och se ut som vad det än används till, oavsett livsmedel. Det härstammar från en naturlig, icke-modifierad, encellig organism som fermenteras genom en process, där luft och elektricitet utnyttjas som primära resurser

– Det här är en spännande tid för oss och en inspirerande fas i vårt samarbete med Fazer – för första gången kan konsumenter testa Solein i en konsumentprodukt. Samtidigt visar detta Solein-proteinets potential som ett näringsrikt tillskott. Genom introduktionen i Singapore får vi värdefull kundfeedback om hur väl Solein tillämpar sig att användas i en ny produktkategori och även en uppfattning om hur villiga konsumenterna är att acceptera framtidens råvaror. Vårt gemensamma åtagande sträcker sig dock mycket längre än detta historiska ögonblick, i och med att vårt mål är att lansera ett urval produkter i Europa 2025–2026, säger Pasi Vainikka, vd för Solar Foods.

Den begränsade utgåvan av Taste the Future Snack Bar-chokladkakan kommer att introduceras i utvalda The Cocoa Trees-godisbutiker i Singapore. Den innehåller, förutom 2 procent Solein, mörk choklad, hasselnötter, torkade jordgubbar och havrepuffar. Tillverkningen sker i Vanda, Finland.

Med hjälp av konsumenternas feedback i samband med provsmakningen kommer Fazer att utveckla produkten ytterligare och inleda förberedelser för lanseringar i Europa, så fort som de nödvändiga myndighetstillstånden har erhållits.

Solar Foods förväntar sig att proteinet ska erhålla godkännande för bruk i livsmedel i Europa före utgången av 2025.

Läs mer om Solar Foods här

Senaste nytt

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Reumatikerförbundet lanserar Easy to Use-märkning

Reumatikerförbundet lanserar en produktmärkning för förpackningar och produkter, som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Läs vidare

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041