De kan vinna Sjömatspriset

PUBLICERAD: 16 januari 2024
UPPDATERAD: 16 januari
Sjömatsprisfinalisterna: Martin Kuhlin, Sweden Pelagic, Anna Martinsson som skapat Savolax samt Johan Ljungquist och Mikael Olenmark, Gårdsfisk. Foto: Pressbild

Sweden Pelagic, Anna Martinsson som har skapat Savolax och Gårdsfisk. De är de tre finalisterna till det nyinstiftade Sjömatspriset som delas ut under Nordic Seafood Summit 2024.

Det nyinstiftade Sjömatspriset syftar till att hylla individer, företag och organisationer som på framträdande och långsiktiga sätt bidrar till utvecklingen av den svenska sjömatsnäringen. Priset är ett erkännande till dem som genom innovationer, projekt eller produkter har skapat genomslagskraft och konkurrenskraft för sjömaten, samtidigt som de säkerställer hållbarhet – både miljömässigt och kommersiellt.

– Vi är väldigt glada att presentera tre mycket värdiga kandidater som har gjort stor skillnad för sjömaten i Sverige, säger Lillemor Lindberg, innovationsledare på Innovatum Science Park och jurymedlem.

Totalt kom ett drygt fyrtiotal nomineringar in. Här är juryns motiveringar till valet av de tre finalisterna:

Gårdsfisk banar väg för hållbart vattenbruk, bland annat genom att låta svenska bönder föda upp fisk på sina gårdar. Med visionen att producera världens mest hållbara fisk har de skapat en imponerande värdekedja från avel och bearbetning till attraktiva konsumentprodukter i butik. Genom att odla snabbväxande, robusta fiskar som är vana vid nära samvaro visar de vägen för en miljövänlig framtid. Gårdsfisks fokus på att använda fiskspillning i jordbruket, producera hållbara foder och förbättra fiskvälfärden visar deras starka engagemang för hållbarhet. Ett företag som inte bara odlar fisk, utan också visar vägen för framtida möjligheter och innovationer – och samtidigt har ett starkt kommersiellt fokus på konsument.”

”Sweden Pelagic strävar inte bara efter kommersiell framgång utan ser också till att gynna samhället, fisket, sjömatsindustrin och en hållbar utveckling. För deras enastående insatser inom innovation, hållbarhet och främjande av Sveriges fiskeresurs är Sweden Pelagic en välförtjänt finalist i Sjömatspriset 2024. Ett exempel på företagets framåtsträvan är produktionen av sillfärs från restströmmar. Sweden Pelagic har med Martin Kuhlin i spetsen trott på forskningen och satsat på att omsätta en innovation till faktisk produkt, samtidigt som Sverige på detta sätt kan öka värdet på sin fiskeresurs. Sweden Pelagics oavbrutna strävan efter att skapa en bättre och mer hållbar framtid för sjömatsindistrin i stort förtjänar erkännande och uppmuntran. Dess bidrag till branschen är av stor betydelse för både nuvarande och kommande generationer.”

”Anna Martinsson skaparen av Savolax, formade en kulinarisk revolution från att ha sålt rökar 1992 till att bli världsledande inom rökning av lax. Med respekt för råvara och hantverk – tillsammans med innovationskraft – har Savolax i tur och ordning erövrat fiskhandlare, dagligvaruhandeln, Nobels meny och internationella gourmetkrogar. Från Skarpsillen till Västra Gastronomiska Akademins diplom har varje utmärkelse varit en hyllning till Annas passion.”

I Sjömatsprisjuryn sitter Krishan Kent, Fiskbranschens Riksförbund Teija Aho, SFPO, Tord Lundquist, Fisk idag, Filip Ekander, Svensk Dagligvaruhandel, Lillemor Lindberg, Innovatum Science Park och Linda Frithiof, Sjömatsfrämjandet.

Vinnaren av Sjömatspriset belönas, förutom med äran, med 30 000 kronor. Ikano Bank är huvudsponsor till priset som delas ut under Nordic Seafood Summits första dag den 24 januari.

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Fruktstund ökade elevers koncentration

Barn som fick frukt i skolan blev mer koncentrerade och engagerade – det visar Icas fruktexperiment.
icafrukt

Nytt samarbete om fossilfri mineralgödsel

Lantmännen och Arla har tecknat ett avtal om fossilfri mineralgödsel, som ska minska lantbrukets klimatavtryck.
mineralgödsel

BUBS lanseras på den amerikanska marknaden

Orkla Snacks lanserar godisvarumärket BUBS på den amerikanska marknaden under hösten 2025.
Bubs i godisskål