Vid årsskiftet upphävdes de nationella reglerna för omförpackning och ommärkning av livsmedel. Livsmedelsverket bedömer att den EU-lagstiftning som finns på området är tillräcklig och att de mer långtgående nationella reglerna inte är motiverade.
Det är reglerna för omförpackning och ommärkning, 15-16 §§ i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:20) om livsmedelshygien, som har upphävts. Eftersom reglerna är från 2008 och det sedan dess har kommit en EU-förordning som reglerar hur märkning av livsmedel ska ske (1169/2011), har Sverige haft en viss dubbelreglering.
– Den här dubbelregleringen har gjort det onödigt krångligt och svårtolkat, säger Josefine Larsson, statsinspektör på Livsmedelsverket.
Företagen får nu ansvaret att själva bedöma när ett livsmedel kan omförpackas och ommärkas. Till exempel kommer man att kunna plocka bort ett dåligt exemplar ur ett flerpack med frukter och sedan paketera om övriga frukter i en ny påse, vilket bedöms öka möjligheten att minska matsvinnet.
Det blir nu också möjligt för livsmedelsbutiker att djupfrysa livsmedel, vilket inte var tillåtet enligt den tidigare lagstiftningen.
Livsmedelsverket bedömer att denna regeländring inte gör det lättare för företagare att ändra till ett senare datum på produkter eller att det finns någon ökad risk för datumfusk i och med regeländringen, eftersom sådana bestämmelser regleras i EU-förordningen om livsmedelsinformation.
Exempel på när det kan bli aktuellt att packa om ett livsmedel:
• Om ett livsmedel har förpackats i fel förpackning, till exempel i en förpackning av fel storlek.
• Om en livsmedelsföretagare upptäcker att angiven ingrediensförteckning på det förpackade livsmedlet inte stämmer mot den receptur som använts för produktionsomgången/batchen.
Exempel på när det kan bli aktuellt att märka om ett livsmedel är om viktangivelsen är fel, märkning på svenska saknas eller om datumet är fel och detta upptäckts efter att märkning har skett.