
Hur kan vi skapa en mer hållbar måltid? Så lyder årets hållbarhetsutmaning som adresserats av Polarbröd som en del av deras nya initiativ Framtidsreceptet. Nu uppmanas allmänheten att skicka in förslag på lösningar.
Sökfasen efter idéer och lösningar på årets hållbarhetsutmaning ”En mer hållbar måltid” öppnade under november och pågår fram till den 31 januari 2024. Förutom från Sverige har idéer hittills inkommit från Portugal, USA, Italien, Spanien, Tyskland, Storbritannien och Finland.
– Det är väldigt kul att vårt nya initiativ väckt engagemang både innanför och utanför Sveriges gränser. Vi är övertygande om att de bästa lösningarna uppkommer genom samarbete och med initiativet vill vi inspirera fler att kroka arm med oss, säger Karin Bodin, Polarbröds koncern-vd.
När sökfasen stänger den 31 januari kommer Polarbröd att, tillsammans med experter från det globala innovationsnätverket MTF Labs, välja ut idéer med bäst potential att bidra till ett mer hållbart matsystem. De utvalda idéerna kommer därefter att vidareutvecklas till konkreta prototyper, som presenteras och görs tillgängliga för vem som helst att ta vidare tillsammans med personerna bakom idén och prototypen.
– Maten vi äter påverkar planeten och de val vi gör i vardagen kan göra stor skillnad. Med årets hållbarhetsutmaning hoppas vi finna lösningar på hur vi kan inspirera fler till att äta mer hållbart. De idéer vi har fått in hittills täcker allt från vilka råvaror framtidens tallriksmodell bör bestå av, produktion och distribution, till hur vi hanterar matavfall och strategier för att inspirera fler till en mer hållbar konsumtion, säger Karin Bodin.