En ny riskklassificeringsmodell, nedskräpningsavgifter, uppdatering av avfallsförordningen och nya direktiv för hållbarhetsrapportering. Livsmedelsföretagen tipsar om ny lagstiftning som berör livsmedelsföretagare och som gäller från och med årsskiftet.
1 januari 2024 trädde en ny riskklassificeringsmodell för livsmedelskontrollen i kraft, som bygger på kontrollfrekvens, alltså antalet besök per fem år. Syftet är att skapa en mer enhetlig riskklassning oavsett var i landet verksamheten bedrivs, vilket ska leda till en mer likvärdig kontroll.
Från och med årsskiftet ska producenter av engångsplastplastprodukter betala en produktavgift (nedskräpningsavgift) för varje produkt som sätts på marknaden. Naturvårdsverket delar sedan ut produktavgiften till kommunerna som ersättning för att de städar upp skräp från dessa produkter.
I Avfallsförordning 2020:614 infördes från årsskiftet ett krav på att en förpackning som innehåller matavfall skall tömmas så att fler förpackningar skall kunna sorteras ut. Reglerna gäller både för verksamheter och konsumenter och omfattar såväl konsumentförpackningar som transport- och gruppförpackningar, oavsett vilket material som förpackningarna är gjorda av.
CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) är ett nytt EU-direktiv som ska säkerställa att företag rapporterar effekten av verksamhetens sociala och miljömässiga aktiviteter. Syftet är att säkra transparens kring hållbarhet och skapa bättre förutsättningar för att EU ska klara sina målsättningar om nettonollutsläpp 2050. Direktivet började tillämpas 1 januari 2024. I det nya EU-direktivet ingår även ESRS (European Sustainability Reporting Standards) som är en ny gemensam rapporteringsstandard för hållbarhetsredovisning som täcker in 12 olika rapporteringsområden.
Läs mer om den nya riskklassningsmodellen här
Läs mer om nedskräpningsavgifter här
Mer information om Avfallsförordningen finns här
Läs mer om CSRD här