
Tillverkningen av de runda ostarna Jämtländsk hushållsost, Boxholms gräddost och Boxholms årslagrade upphör i slutet av januari 2024. Bakgrunden är vikande försäljning och dyr produktion. Framöver blir det fokus på fyrkantiga familjefavoriter.
Försäljningen av Jämtländsk hushållsost och Boxholms gräddost har minskat under flera års tid. Trenden har förstärkts av det tuffa ekonomiska läget. Dessutom innebär tillverkningsprocessen av de runda ostarna mycket manuellt arbete och är därför dyr.
Det ekonomiska läget har lett till ökad efterfrågan på fyrkantiga ostar i lägre prisklass. Största delen av osttillverkningen i Östersund består redan nu av Arla Familjefavoriter, det vill säga milda ostar som Jämtgård, Storsjö, Gouda och Edamer.
Enligt mejerichef Kenneth Severin är fyrkantiga ostar effektivare att tillverka och lättare att lagra, både på mejerierna och hemma i kylskåpet. De efterfrågas också av allt fler konsumenter.
– Vi har nu nått en punkt där det inte längre är ekonomiskt försvarbart att fortsätta produktionen. Som bondeägt mejerikooperativ ser vi hela tiden över kostnader och effektivitet för att vara konkurrenskraftiga. Det är så vi kan se till att Arlabönderna får bra betalt för sin mjölk och vi kan erbjuda prisvärda svenska mejeriprodukter, säger Kenneth Severin.
De cirka 60 medarbetarna på mejeriet har informerats om planerna.
– Vi har nu nära dialog med facket om vilka konsekvenser detta kan få för produktionen på mejeriet, säger Kenneth Severin.
Även om de runda ostarna försvinner, uppger Arla att det behövs lika mycket mjölk som tidigare, eftersom den mindre personalintensiva produktionen av fyrkantiga ostar går för högtryck. I dag finns 64 Arlagårdar i länet. Dessutom kommer några nya gårdar, som går över från kött till mjölk, in i kooperativet inom kort.