Skörden av matpotatis minskade med 8 procent

PUBLICERAD: 12 december 2023
UPPDATERAD: 12 december
Årets totalskörd av matpotatis beräknas hamna på samma låga nivå som 2018 och 2021. Foto: Arkivbild

Den preliminära statistiken för 2023 visar att totalskörden av matpotatis minskade med 8 procent, jämfört med 2022. Det är samma låga nivå som 2018 och 2021.

Den låga nivån för totalskörden av matpotatis beror på ogynnsamt väder med försommartorka följt av rekordhög nederbörd i skördetider. Liten odlingsareal och obärgade arealer bidrog också till den minskade totalskörden.

Den obärgade arealen skattas till 560 hektar och beror främst på att regn har dränkt grödan, så att arealerna har fått lämnas helt eller delvis oskördade. Genomsnittet för de föregående fem åren var 165 hektar.

Örebro och Dalarnas län hade den största minskningen av totalskörden jämfört med 2022 – 37 procent respektive 29 procent. Även i Västra Götalands och Hallands län minskade totalskörden med 14 procent i respektive län.

Fyra län dominerar odlingen av matpotatis: Skåne, Östergötlands, Hallands och Västra Götalands län. Tillsammans står de för 80 procent av landets totala matpotatisskörd.

Av den redovisade totalskörden av matpotatis beräknas 7 procent vara skördad som färskpotatis.

Den totala skörden av stärkelsepotatis beräknas bli i nivå med 2022 och femårsgenomsnittet. Potatis för stärkelse odlas främst i Skåne, Blekinge och Kalmar län.

Slutliga resultat för 2023 kommer att redovisas under april 2024.

Statistikrapporten ”Skörd av potatis 2023 – preliminär statistik” finns i sin helhet här

Senaste nytt

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Fazer har tidigare presenterat handgjorda kakaofria produkter med mältad råg i stället för kakao. Nu tas steget mot fullskalig fabriksproduktion.
fazer
Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Läs vidare

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Lantmännens Forskningsstiftelse öppnar årets utlysning

Lantmännens Forskningsstiftelse utlyser 25 miljoner kronor för framtidens hållbara jordbruk och livsmedelssystem.
fredriksson
Lantmännens Forskningsstiftelse öppnar årets utlysning