Zoégas julkaffe stöttar skolbarn med köksträdgård

PUBLICERAD: 6 december 2023
UPPDATERAD: 6 december
Designen på Zoégas julkaffe 2023 är tecknad för hand och framtagen av illustratören Björn Rudnert, som har inspirerats av Östafrika och Zoégas hållbarhetsprogram Coffee by Women. Foto: Pressbild

Zoégas julkaffe 2023 är en mörkrostblandning med toner av mandarin och fikon. Signaturbönan kommer från Rwenzori-regionen i Uganda, där Zoégas stöttar skolbarn med en köksträdgård.

Zoégas julkaffe 2023 har en signaturböna från Rwenzori-regionen i Uganda som har blandats med bönor från Brasilien och Etiopien. Kaffet är en mörkrostblandning av Arabicabönor i begränsad upplaga

– Årets julkaffe innehåller toner av mandarin och fikon, vilket ger en fin balans mellan fruktighet och sötma med en lätt syrlig eftersmak, säger Lisa Irell, Senior Brand Manager på Zoégas.

Varje år investerar Zoégas i ett hållbarhetsprojekt kopplat till regionen för julkaffets signaturböna. I år har Zoégas valt att stötta skolan i Rwenzori-regionen med en köksträdgård, där elever sköter odling av grönsaker och fruktträd. Skolan har tidigare haft utmaningar med att tillhandahålla skolmat, vilket lett till att vissa elever inte kunnat närvara vid undervisningen.

– Tanken med årets projekt är att barnen får lära sig sköta odlingen och samtidigt får utbildning om näringslära och matlagning. Genom projektet ökar tillgången till mat, vilket också innebär ökade möjligheter för eleverna att gå till skolan, säger Minette Rosén, råkaffeansvarig på Zoégas.

Zoégas har tidigare bidragit med stöd till samma skola, då i form av renovering av toaletter och hygienutrymmen.

– Grundfilosofin är att vårt hållbarhetsarbete ska genomsyra hela verksamheten och vara ett långsiktigt och pragmatiskt åtagande. Vi jobbar långsiktigt med hållbarhet genom hela kaffekedjan, från böna till kopp, säger Minette Rosén.

Läs vidare

Oväntade smaklanseringar från Gårdschips

Gårdschips lanserar tre nya, oväntade smakkombinationer: Gin & Tonic, Raspberry Sour samt Chili Cheese.
News-GC

Ny kärlekskollektion från Lakrids By Bülow

Det danska gourmetlakritsföretaget Lakrids By Bülow lanserar LOVE-kollektion med fyra av sina mest populära smaker.
eyJwYXRoIjoibGFrcmlkcy1ieS1idWVsb3dcL2ZpbGVcL21NVkJUZFJpZzFycjFLYVpmMlNULmpwZyJ9_lakrids-by-buelow_jONL2iErCw546WiEQssXZFoNENODYn7EO2fkPewE8Fc

Sommarkänsla året runt med Pomonader

Kiviks Musteri lanserar det nya konceptet Pomonad, en kolsyrad dryck baserad på svenska äpplen och andra svenska sommarsmaker.
Pomonader 16_9

Felix moderniserar hela kolonialhyllan

Felix lanserar nya såser och dressingar, recepten på flera befintliga produkter förbättras och hela sortimentet kommer i nya "drizzleflaskor".
Sallad_1200x750 2

Senaste nytt

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210