Årets sillsmak från Abba: Asian Fusion

PUBLICERAD: 1 december 2023
UPPDATERAD: 1 december
Foto: Pressbild

Årets smak från Abba är tillbaka, denna gång med inspiration från Asien. Asian Fusion är en twist, där det traditionella sillhantverket möter asiatiska smaker – något som ska inspirera till att äta sill på fler sätt.

Abba Asian Fusion bjuder på hetta från chili, sötma från salladslök och riv från ingefära, förenat med syrlig lime och en tydlig sälta från sillen.

– Det här årets smak gör sig lika bra i en sill-ceviche eller hemmagjord sushi som på julbordet. Det är en riktigt spännande sillupplevelse som dessutom kommer i begränsad upplaga, så det gäller att passa på för den som vill prova, säger Stina Strid, Brand Team Manager på Orkla Foods.

– Det är en finstämd kombination av den traditionella sillsmaken och populära smaktoner från Asien. Att även en råvara som sill kan följa aktuella smaktrender känns spännande och vi på Abba är verkligen stolta över produktutvecklingen och hantverket bakom. Vi har sett fram emot att få lansera den här unika sillsmaken.

Abba etablerade Årets smak första gången 2012 med kryddningen fläderblom/citron. Att kombinera oväntade smaker blev signumet för Årets smak och traditionen är nu tillbaka för att stanna.

– Redan när vi introducerade Årets smak för elva år sedan var det vårt sätt att flytta fram gränserna för hur sill kan smaka. Det är den platsen Abba ska ha på den svenska sillmarknaden. Vi ska gå i bräschen, överraska och skapa nyfikenhet runt sillen som hantverk och är redan nu i gång med nästa Årets smak. Ska man avslöja något kan jag lova att det kommer bli en riktigt rolig smakkombination som kommer skapa både leenden och nyfikenhet att prova, säger Stina Strid.

Årets smak genom åren:
2023: Asian Fusion
2019: Earl Grey
2017: Gin & Granskott
2016: Asiatisk citrussill med yuzu & shiso
2015: Smögensill med caviar & äpple
2014: Ramslök Citron
2013: Ingefära Lime
2012: Fläder Citron

Senaste nytt

Ny forskning om åkerböna

Hannah Ohm vid SLU har kartlagt genetiken bakom viktiga egenskaper hos åkerbönan och lagt grunden för förädling av nya nordiska sorter.
åkerbönor

Arvid Nordquist hyllar biologisk mångfald

Arvid Nordquists Sommarkaffe 2025 är en hyllning till Rainforest Alliances arbete för hållbar odling och biologisk mångfald.
ARVI_005_Sommarkaffe_700x350px

Påsken – en av årets största mathögtider

Under påsken spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln, jämfört med en vanlig vecka. Mest ökar försäljningen av färsk fisk och skaldjur.
Skärmavbild 2025-04-17 kl. 10.19.05

Lantmännen blir majoritetsägare i Simsufoods

Lantmännen utökar sin ägarandel i livsmedelsföretaget Simsufoods, som producerar torra vegetabiliska produkter.
lantmännen

Läs vidare

Ny forskning om åkerböna

Hannah Ohm vid SLU har kartlagt genetiken bakom viktiga egenskaper hos åkerbönan och lagt grunden för förädling av nya nordiska sorter.
åkerbönor

Påsken – en av årets största mathögtider

Under påsken spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln, jämfört med en vanlig vecka. Mest ökar försäljningen av färsk fisk och skaldjur.
Skärmavbild 2025-04-17 kl. 10.19.05

Lantmännen blir majoritetsägare i Simsufoods

Lantmännen utökar sin ägarandel i livsmedelsföretaget Simsufoods, som producerar torra vegetabiliska produkter.
lantmännen

Ingen amerikansk apelsinjuice i Sverige

Svenska Juiceföreningen vill tydliggöra att apelsinjuice som säljs i Europa – och i synnerhet i Sverige – väldigt sällan kommer från USA.
Magnus Berndtsson_Svenska Juiceforeningen