Årets smak från Abba är tillbaka, denna gång med inspiration från Asien. Asian Fusion är en twist, där det traditionella sillhantverket möter asiatiska smaker – något som ska inspirera till att äta sill på fler sätt.
Abba Asian Fusion bjuder på hetta från chili, sötma från salladslök och riv från ingefära, förenat med syrlig lime och en tydlig sälta från sillen.
– Det här årets smak gör sig lika bra i en sill-ceviche eller hemmagjord sushi som på julbordet. Det är en riktigt spännande sillupplevelse som dessutom kommer i begränsad upplaga, så det gäller att passa på för den som vill prova, säger Stina Strid, Brand Team Manager på Orkla Foods.
– Det är en finstämd kombination av den traditionella sillsmaken och populära smaktoner från Asien. Att även en råvara som sill kan följa aktuella smaktrender känns spännande och vi på Abba är verkligen stolta över produktutvecklingen och hantverket bakom. Vi har sett fram emot att få lansera den här unika sillsmaken.
Abba etablerade Årets smak första gången 2012 med kryddningen fläderblom/citron. Att kombinera oväntade smaker blev signumet för Årets smak och traditionen är nu tillbaka för att stanna.
– Redan när vi introducerade Årets smak för elva år sedan var det vårt sätt att flytta fram gränserna för hur sill kan smaka. Det är den platsen Abba ska ha på den svenska sillmarknaden. Vi ska gå i bräschen, överraska och skapa nyfikenhet runt sillen som hantverk och är redan nu i gång med nästa Årets smak. Ska man avslöja något kan jag lova att det kommer bli en riktigt rolig smakkombination som kommer skapa både leenden och nyfikenhet att prova, säger Stina Strid.
Årets smak genom åren:
2023: Asian Fusion
2019: Earl Grey
2017: Gin & Granskott
2016: Asiatisk citrussill med yuzu & shiso
2015: Smögensill med caviar & äpple
2014: Ramslök Citron
2013: Ingefära Lime
2012: Fläder Citron