Årets sillsmak från Abba: Asian Fusion

PUBLICERAD: 1 december 2023
UPPDATERAD: 1 december
Foto: Pressbild

Årets smak från Abba är tillbaka, denna gång med inspiration från Asien. Asian Fusion är en twist, där det traditionella sillhantverket möter asiatiska smaker – något som ska inspirera till att äta sill på fler sätt.

Abba Asian Fusion bjuder på hetta från chili, sötma från salladslök och riv från ingefära, förenat med syrlig lime och en tydlig sälta från sillen.

– Det här årets smak gör sig lika bra i en sill-ceviche eller hemmagjord sushi som på julbordet. Det är en riktigt spännande sillupplevelse som dessutom kommer i begränsad upplaga, så det gäller att passa på för den som vill prova, säger Stina Strid, Brand Team Manager på Orkla Foods.

– Det är en finstämd kombination av den traditionella sillsmaken och populära smaktoner från Asien. Att även en råvara som sill kan följa aktuella smaktrender känns spännande och vi på Abba är verkligen stolta över produktutvecklingen och hantverket bakom. Vi har sett fram emot att få lansera den här unika sillsmaken.

Abba etablerade Årets smak första gången 2012 med kryddningen fläderblom/citron. Att kombinera oväntade smaker blev signumet för Årets smak och traditionen är nu tillbaka för att stanna.

– Redan när vi introducerade Årets smak för elva år sedan var det vårt sätt att flytta fram gränserna för hur sill kan smaka. Det är den platsen Abba ska ha på den svenska sillmarknaden. Vi ska gå i bräschen, överraska och skapa nyfikenhet runt sillen som hantverk och är redan nu i gång med nästa Årets smak. Ska man avslöja något kan jag lova att det kommer bli en riktigt rolig smakkombination som kommer skapa både leenden och nyfikenhet att prova, säger Stina Strid.

Årets smak genom åren:
2023: Asian Fusion
2019: Earl Grey
2017: Gin & Granskott
2016: Asiatisk citrussill med yuzu & shiso
2015: Smögensill med caviar & äpple
2014: Ramslök Citron
2013: Ingefära Lime
2012: Fläder Citron

Läs vidare

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210

Senaste nytt

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210