Arla i Kalmar ska både spara miljö och miljoner

PUBLICERAD: 29 november 2023
UPPDATERAD: 29 november
Arlas ostmejeri i Kalmar sänker både sina koldioxidutsläpp och kostnader. Foto: Arla

Arlas ostmejeri i Kalmar blir fossilfritt. Mejeriet slimmar samtidigt energianvändningen, sänker sina kostnader och minskar risken för avbrott i produktionen. 

I december installeras de sista delarna i Arla Kalmars nya energisystem. När provkörningen är klar är fem av Arlas elva svenska anläggningar fossilfria. Kalmar-anläggningen är även Arlas första fossilfria ysteri.

Två nya eldrivna ångpannor och en ny värmepump ska öka effektiviteten och stabiliteten i produktionen. Förändringen uppges spara minst 780 megawattimmar per år, vilket motsvarar den årliga energiförbrukningen för ungefär 39 000 genomsnittsvillor

– Den nya värmepumpen gör att vi kommer att minska våra energikostnader rejält. Och ju mer pumpen används, desto större besparingar, säger Idriz Mulisic, Arlas projektledare i Kalmar.

Räknat på genomsnittliga energipriser för de tre senaste åren, 2 kronor per kilowattimme, sparar mejeriet runt 1,6 miljoner kronor per år. Utöver det försvinner hyra och andra kostnader för den gamla oljetanken på cirka 2,2 miljoner kronor.

När det nya energisystemet är i fullt bruk beräknas CO2-utsläppen sjunka med närmare 400 ton per år.

– Vi sänker våra kostnader och koldioxidutsläpp, samtidigt som vi får ett fossilfritt och robust energisystem. Det lönar sig att investera i klimatåtgärder, säger mejerichef Jerker Wahlman.

Arlas mejeri i Kalmar byggdes 1954 och har cirka 110 medarbetare. Här ystas alla Arla Ko svenska ostklassiker: Grevé, Herrgård, Präst, Svecia. Även Gouda och Edamer ingår i den ordinarie produktionen. 80 procent av mjölken som vägs in kommer från Arlabönder på Öland, resten från övriga Småland.

Senaste nytt

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Fazer har tidigare presenterat handgjorda kakaofria produkter med mältad råg i stället för kakao. Nu tas steget mot fullskalig fabriksproduktion.
fazer
Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Läs vidare

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Lantmännens Forskningsstiftelse öppnar årets utlysning

Lantmännens Forskningsstiftelse utlyser 25 miljoner kronor för framtidens hållbara jordbruk och livsmedelssystem.
fredriksson
Lantmännens Forskningsstiftelse öppnar årets utlysning